|

İkinci el otomobil satışları durgun sıfır büyüyor

Türkiye''de yılın 11 ayında ''sıfır otomobil'' satışları yüzde 18,5 artarken ''ikinci el otomobil'' piyasası en durgun yıllarından birini yaşıyor. Dolardaki dalgalanma ve akıryakıt fiyatları ise kararı etkiliyor

Aa
00:00 - 30/12/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:11 - 29/12/2013 Pazar
Yeni Şafak
İkinci el otomobil satışları durgun sıfır büyüyor
İkinci el otomobil satışları durgun sıfır büyüyor

Türkiye''de yılın 11 ayında ''sıfır otomobil'' satışları yüzde 18,53 artarken ''ikinci el otomobil'' piyasası en durgun yıllarından birini yaşıyor. Bursa Oto Galericileri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, kullanılmış otomobil satışlarının son 10-15 yıldır yavaş yavaş ama sürekli gerilediğini hatırlattı. Hazar, bu durumun, uzun dönemde ikinci el otomobillerin yatırım aracı olmaktan çıkmasından, kısa dönemde ise çeşitli ekonomik göstergelerdeki dalgalanmaların tüketicilerin mevcut durumlarını koruma isteğinden kaynaklandığını vurguladı.

HARCAMADAN KAÇINILIYOR

Dolardaki dalgalanma, akaryakıt fiyatlarındaki artış ve kış aylarının gelmesi yüzünden tüketicilerin yüklü bir harcama yapmaktan kaçındığını anlatan Hazar, ''Kimse, harcamalarının arttığı bir dönemde daha fazla harcama ya da borç yükünün altına girmek istemiyor, mevcut durumunu korumak istiyor. Gelen giden yok. Satışlar açısından en durgun yıllardan birini yaşıyoruz. Ayrıca satacak araç da bulamıyoruz'' dedi.

Kampanyalar satışı artırdı

Hazar, ikinci el otomobil fiyatlarının iki yıldır değişmediğini, buna rağmen piyasanın sürekli geri gitmesinin düşündürücü olduğunu dile getirdi. Kullanılmış araç satışlarındaki kayıt dışının giderek arttığına da değinen Hazar, internet başta olmak üzere açık oto pazarlarında yapılan satışların da piyasayı olumsuz etkilediğini savundu.Hazar, yıl sonuna doğru sıfır otomobil kampanyalarının arttığına dikkati çekerek, bunların ikinci el otomobil satışlarını olumsuz etkilediğini bildirdi.


10 yıl önce