|

İkinci turda sonuç zor

5 liderin ortak imzasıyla cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Sezer üzerindeki heyecan azaldı. Sezer'in bugünkü turda 367 oy alması zor. 'Meclis içi adaylar' birleşme için zemin yokluyor

Mutlu Çölgeçen
00:00 - 1/05/2000 Pazartesi
Güncelleme: 18:21 - 20/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
İkinci turda sonuç zor
İkinci turda sonuç zor

ANKARA- 5 parti liderinin ortak teklifi sonucu Meclis dışından cumhurbaşkanlığına aday gösterilen ve birinci turda en fazla oyu alan Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in ikinci turda seçilmesi sürpriz gelişmelere bağlı. Sezer'in, bugün yapılacak ikinci tur oylamada seçilebilmesi için en az 367 oy alması gerekirken, Meclis içi adaylar geri çekilmeyeceklerinin işaretini verdiler. Sezer'den sonra en fazla oyu alan FP'li Nevzat Yalçıntaş, Meclisi içi adayların ikinci tur oylamada en fazla oy alan aday lehine çekilmeleri gerektiğini ifade etti.

Vekil adaylar ısrarlı

Bugün yapılacak ikinci tur oylama öncesi Meclis içi adayların bir araya gelerek bir değerlendirme toplantısı yapmaları gerektiğini belirten Yalçıntaş, "Önemli olan seçeceğimiz sayın cumhurbaşkanın Meclis içinden çıkmasıdır. Milletvekillerinin hür iradelerine ipotek konulmamalıdır" dedi. Yalçıntaş, ikinci tur oylama öncesi Meclis içindeki cumhurbaşkanı adaylarını bir araya getirmeye çalışacağını söyledi.

Akbulut çekilmiyor

Öte yandan oylamadan sonra yarıştan çekilmeye karar veren Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, bu kararından vazgeçti. Akbulut, Cuma günü yarıştan çekileceğini açıklayacaktı ancak Meclis Genel Sekreteri Vahit Erdem araya girerek Akbulut'u çekilmemesi konusunda ikna etti. Erdem'in Akbulut ile yaptığı görüşmede "İkinci tur oylamayı bekleyin bu oylamadan sonra üzerinizde bir mutabakat sağlanabilir" dediği öğrenildi.

Liderler: Vekiller çekilsin

Meclis içi adayların bu hareketine karşılık, başta Başbakan Bülent Ecevit olmak üzere, hükümet ortağı parti liderleri Sezer dışındaki adayların çekilmesi gerektiğini ifade ettiler. Başbakan Ecevit, ikinci veya üçüncü turda Sezer'in seçilmesine kesin gözüyle bakarken, MHP lideri Bahçeli ise, Meclis'in Sezer üzerinde uzlaşmasının daha doğru olacağını söyledi. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da Sezer dışındaki adayların çekilmesinden yana.

Aygün: Adayım Meclis'ten

Öte yandan, DSP Ankara Milletvekili Oğuz Aygün, cumhurbaşkanı adaylığından çekileceğini bildirdi. Aygün, "İnanç ve prensiplerim uğruna katıldığım temsili adaylığımı bu safhada noktaladım. Kamuoyu, çekilen telefon, telgraf ve fakslarla mesajı aldığını gösterdi. Amacıma ulaştım" dedi. Aygün, 2. turda oyunu "parlamento içinden bir adaya" vereceğini açıkladı.


24 yıl önce