|

İliği Sandy''ye rağmen geldi

7 ay önce lösemi teşhisi konulan Canan Deniz Günay'a uyan ilik ABD'de bulunabildi, ancak kemik iliği bağışçısı Sandy Kasırgası'nın vurduğu kasabadaydı. Kasırga ve kar nedeniyle aksayan uçak seferlerine rağmen kurye, 20 saatlik uçuşun ardından Türkiye'ye geldi. İlik, başarılı bir operasyonla Canan'a nakledildi.

Adana
00:00 - 17/11/2012 Cumartesi
Güncelleme: 00:01 - 17/11/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
İliği Sandy''ye rağmen geldi
İliği Sandy''ye rağmen geldi

Adana'da, lösemi teşhisi konulan genç kıza, ABD'de bir gönüllünün verdiği kemik iliği nakledildi. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, merkezde yaklaşık 7 ay önce lösemi (kan kanseri) teşhisi konulan ve bir süre kemoterapi gören Canan Deniz Günay'a (24) kemik iliği bulunabilmesi için 3 kardeşi ve yakınlarına tarama yapılmasına karşın uygun verici bulunamadı. Ulusal Kemik İliği Bankası aracılığı ile yut içi ve yurt dışı taramalar yapıldı.

Umutların tükendiği anda ABD'nin New York City kentinden müjdeli haber geldi. Doku grubu tam uyan, kurallar gereği de kimliği açıklanmayan ABD'li bağışçıdan alınan kemik iliği, Almanya'daki işinin yanı sıra hobi olarak uluslararası kuryelik yapan Werner Paulus tarafından, Türkiye'ye getirilmek üzere alındı. Werner Paulus, kemik iliğini kasırganın olumsuz etkileri ve kar nedeniyle aksayan uçak seferlerine rağmen yaklaşık 20 saatlik uçak yolculuğunun ardından İstanbul'a kadar getirdi.

İLİK BAŞARIYLA NAKLEDİLDİ

Alman kuryenin İstanbul'dan kalkacak uçağa yetişmesiyle genç kız ve ailesi nakil yapılmak üzere hastahaneye getirildi. Kemik iliğinin ulaştırılmasının ardından Canan Deniz Günay'a ilik başarıyla nakledildi.

Kendisini iyi hissettiğini belirten Çağ Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü son sınıf öğrencisi Canan Deniz Günay, hastalığı nedeniyle ara vermek zorunda kaldığı okulunu bitirmek istediğini söyledi. Prof. Dr. Hakan Özdoğu da, kemik iliği vericisinin Sandy kasırgasının vurduğu ABD'nin doğu sahillerinde yaşadığını, bu durumun ulaşım açısından bir takım zorlukları da beraberinde getirdiğini anlattı. Prof. Dr. Can Boğa da nakil işleminin ardından iliğin yerleşme aşamasının büyük önem taşıdığını, bu sürenin yaklaşık 2 haftayı bulabildiğini belirtti.


11 yıl önce