|

İlk şehitliğimiz tescil bekliyor

İstanbul''un fethinin ilk şehitleri olarak bilinen, Rumeli Hisarı''nın yapımı sırasında öldürülen askerlerin yattığı Nafi Baba Şehitliği''nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenmesi bekleniyor. Nafi Baba''nın torunları, ''Şehitliğin bakanlık tarafından korunması gerekiyor'' dedi.

İstihbarat Servisi
00:00 - 25/12/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:10 - 24/12/2013 Salı
Yeni Şafak
İlk şehitliğimiz tescil bekliyor
İlk şehitliğimiz tescil bekliyor

İstanbul''un Avrupa yakasının en eski şehitliği olan Nafi Baba Şehitliği''nin yok olmaması ve önünden geçen yolda bir barlar sokağı kurulmasına dur demek için şehitliğin de içinde bulunduğu Boğaziçi Üniversitesi''nde ''Robert Kolej''den bugüne Nafi Baba Şehitlik Dergahı'' konulu konferans düzenlendi. Rumeli Hisarı''nın yapımı esnasında yapılan bir baskında şehit edilen Osmanlı askerleri, işçileri ve Ermeni ustaların mezarlarının bulunduğu söyleyen şehitlik dergahının şeyhi Nafi Baba''nın torunu Prof. Dr. Süheyla Artemel, ''Halen tarihi bir mezarlık olarak tescillenmediği için Kültür Bakanlığı ilgilenmiyor. Nafibaba Şehitliği''nin tarihi Yahya Efendi Türbesi''nin öncesine gitse de halen tarihi mekân olarak kabul edilmedi'' diyerek aşamadıkları bürokratik sorunları dile getirdi.

METİN ERKSAN DA BU ŞEHİTLİĞE DEFNEDİLDİ

Sarıyer Belediyesi''nin bu şehitlik ve çevresinde bir ''Sosyete mezarlığı'' kurma projesine ilişkin bir soruya da cevap veren Süheyla Artemel Metin Erkasan''ın da buraya defnedildiğini hatırlatarak ''Kendilerini Bektaşiliğe ait hisseden aileler buradan yer alıp vefatlarından sonra buraya gömülmüşler. Metin Erksan da dedesi tarafından kendisini Bektaşiliğe ait hisseden kişilerden birisiydi. Bunun üzerine bizim bilgimiz dâhilinde buraya defnedildi. Sosyete mezarlığı oluşturulma söylentisi var ama Metin Erksan''ı buna örnek sayamayız. Büyük babaları dergâha sürekli gelip gittiği için bu gönül bağı nedeniyle burada dinlenmekte'' dedi.

Uzman gönderilmesini bekliyoruz

Boğaziçi Üniversitesi Güney Yerleşkesinin üstünde bulunan bu şehitliği koruyacaklarını vurgulayan Nafi Baba''nın diğer bir torunu Yard. Doç. Mehmet Nafi Artemel ise bürokrasinin sürekli engeller çıkardığını, tarihi mekânın tespiti için üç aydır Arkeoloji Müzesi''nden bir uzmanın gelmesini beklediklerini belirtti.


10 yıl önce