|

'İman, insanı insan küfür ise canavar eder'

29 ülkeden 80'i aşkın bilim adamının katıldığı "7. Bediüzzaman Sempozyumu" başladı. Sempozyuma ABD'den katılan Prof. Dr. Jane Smith'in "İman insanı insan eder. Küfür ise dehşet bir canavar eder" şeklindeki sözleri ve George Marwitch'in Cevşen ile açıklamaları büyük beğeni topladı.

Yeni Şafak
00:00 - 4/10/2004 Pazartesi
Güncelleme: 19:23 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu'nun 7.'si dün Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı. "Çok Kültürlü Bir Dünyada İmanlı Anlamlı ve Barış İçinde Yaşama Pratiği: Risale-i Nur Yaklaşımı" konu başlığıyla düzenlenen bu yılki sempozyuma 29 ülkeden 80'ini aşkın bilim adamı katıldı. Sempozyuma ABD'den katılan Prof. Dr. Jane Smith ile Vatikan Türkiye Temsilcisi George Marovitch'in konuşmaları salonda bulunanlar tarafından yoğun alkış aldı. Prof. Dr. Smith'in, "İman insanı insan eder. Küfür ise dehşet bir canavar eder" şeklindeki sözleri ve Marwitch'in Cevşen ile ilgili açıklamaları büyük beğeni topladı.

En büyük düşman: Cehalet

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Bediüzzaman Said-i Nursi ile ilgili sinevizyon gösterimiyle başlayan sempozyum, İlim ve Kültür Vakfı Genel Koordinatörü Faris Kaya tarafından yapılan açılış konuşmasıyla sürdü. Sempozyum Genel Koordinatörü Prof. Dr. Faris Kaya, insanlığın her zamankinden daha çok barış ve kardeşliğe ihtiyaç duyduğu bu dönemde Bediüzzaman'ın barışı ve diyaloğu her zaman için tetikleyen görüşlerine daha çok ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Tarihin her döneminde olduğu gibi günümüzde de cehaletin öncülüğünde hak ve hakikatin terbiyesinden masun ruhların zulüm ve vahşeti ortaya çıkarttığını söyleyen Prof. Dr. Kaya, "Bediüzzaman'ın bir asır önce söylediği en büyük düşman cehaleti ortadan kaldırmalıyız" diye konuştu.

Vicdan, kitle imha silahlarına engel

Yurt içinden ve yurt içinden çok sayıda kişinin ilgi gösterdiği sempozyumda, ABD Nevada Üniversitesi'nden katılan Prof. Dr. Yunus A. Çengel "Risale-i Nur Işığında Terörle Mücadele ve Kitle İmha" konulu tebliğini sundu. Çengel, tebliğinde insanlığın ortak vicdanının, kitle imha silahlarının kullanımı önünde en büyük engel olduğunu ifade etti. Çengel, "Bir Müslümanın sayısız masun insan, hayvan ve bitkinin imhasına sebep olan kitle imha silahlarını kullanması mümkün değildir. Müslüman ülkelerin ellerindeki tüm kimyasal silahları imha etmeleri ve tüm dünyaya duyurmaları İslamiyet ve Müslümanlar hakkındaki kalın yanlış imaj kabuğunun parçalanıp, muhabbet dolu özünün ortaya çıkmasında atom bombası tesiri yapacaktır" dedi.

Nursi, imani yaşamayı ustaca anlattı

Sempozyumda "Konunun Özü: Nursi'nin Şiirsel İman Tasavvuru" başlıkla bir tebliğ sunan ABD Hartford Seminary Öğretim Üyesi Prof. Dr Jane Simith, Said Nursi'nin imanın Kur'anî manasını derin bir imani yaşamanın ne olduğunu anlamada ustaca kullandığını söyledi. Kur'an'da ifade edilen, Said Nursi tarafından izah edilen iman hakikatinin Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında sağlam bir konuşma zemini oluşturabileceğini belirten Simith "Nursi'yi okuyanlar, içinde yaşadığı çağdaş dünyanın iman tartışmalarına temsili ve metaforik ifade zenginliğini kullanarak imanın hayata geçişini sağlayan açıklamalara katılır" diye konuştu.

BÜYÜK KATILIM OLDU

5 Ekim'e kadar sürecek Bediüzzaman Said Nursi'nin evrensel fikirlerinin ve manevî ikliminin anlatıldığı sempozyum kapsamında Hintli, Arap ve ve İsrail asıllı ABD'lilerin bir arada olması büyük dikkat çekti. Sempozyumda dünya ülkelerindeki üniversitelerden öğretim görevlileri tebliğler sunacak.

  • MURAT PALAVAR / İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce