|

IMF Türkiye kararını jet hızıyla verecek

Türkiye'de temaslarına başlayan Rachel van Elkan başkanlığındaki IMF heyeti hazırladığı raporu İcra Direktörleri Kurulu'na sunacak. Anlaşmaya varılması halinde kredinin ilk dilimi ocak ayında sağlanacak

Ankara
00:00 - 9/01/2009 جمعہ
Güncelleme: 02:44 - 9/01/2009 جمعہ
Yeni Şafak
IMF Türkiye kararını jet hızıyla verecek
IMF Türkiye kararını jet hızıyla verecek

IMF ile şimdiye kadar 19 defa stand-by anlaşması yapan Türkiye, şimdi de 20. stand-by'a hazırlanıyor. Bu çerçevede görüşmelerde bulunmak üzere Rachel van Elkan başkanlığındaki IMF heyeti, Ankara'daki temaslarına Hazine ile başladı. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarlığı'nda IMF heyeti ile bir araya geldi. Hazine bürokratlarının da katıldığı görüşmelerde, IMF ile Türkiye arasında uzun süredir yürütülen görüşmeler masaya yatırılacak.

İLK DİLİM OCAK AYI İÇİNDE GELECEK

Hazine'nin ardından Maliye Bakanlığı'nda da bir dizi görüşmelerde bulunacak olan heyetin yaklaşık 10 gün Türkiye'de kalması bekleniyor. Heyet, yeni stand-by ve Türkiye'nin finansman ihtiyacı konusunda rapor hazırlayarak IMF'nin İcra Direktörleri Kurulu'na sunacak. Yeni stand-by üzerinde anlaşmaya varılması halinde, Kurulu'n en kısa sürede toplanarak Türkiye'nin yeni kredisini onaylayacağı ifade ediliyor. IMF ile anlaşmaya varılması durumunda, kredinin ilk dilimi ocak ayı içinde sağlanabilecek.

GENEL ÇERÇEVE ELE ALINDI

Türkiye'deki resmi temaslarına, Devlet Bakanı Şimşek'i makamında nezaket ziyaretiyle başlayan IMF heyeti, görüşmede, ekonomik programın genel çerçevesini de ele aldı. Rachel van Elkan başkanlığındaki IMF heyeti, Şimşek ile görüşmesinin ardından, Türkiye'deki temasları çerçevesinde, diğer ekonomi kurumlarının yet-kilileriyle de bir araya gelecek.


Son anlaşma mayısta sona erdi

Lorenzo Giorgianni'nin yerine atanan yeni Türkiye masası şefi Rachel van Elkan başkanlığındaki heyet Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile makamında görüştü. IMF heyeti yeni anlaşma üzerinde çalışacak. Yaklaşık 10 gün sürmesi öngörülen görüşmelerde IMF heyeti, Mehmet Şimşek dışında Maliye, Merkez Bankası, BDDK, DPT gibi kurumlarla da görüşecek. IMF ile stand-by mayıs ayında sona ermişti.


Görüş ayrılığı vardı

IMF ile yapılan görüşmelerde ilk aşamada kredi çekiminin isteğe bağlı olduğu ihtiyati stand-by üzerinde durulurken, küresel mali krizin Türkiye'yi sarsmaya başlaması üzerine yeniden kredi kullanımını içeren normal stand-by gündeme gelmişti. Süreç içinde IMF ile yapılan görüşmelerde ise bütçe, kamu harcamaları ve büyüme hedefi başta olmak üzere bazı görüş ayrılıkları ortaya çıkmıştı.



15 سال واپس