|

IMF'den 4 ödev

IMF Şefi Kahkonen, ek bütçe ve tütün yasalarının kabulü, Emlakbank'ın kapatılması ve Telekom'a yeni yönetimin atanmasını içeren 4 ödev verdi.

.
00:00 - 12/06/2001 Salı
Güncelleme: 10:48 - 8/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
IMF'den 4 ödev
IMF'den 4 ödev

Uluslararası Para Fonu Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, Ankara'daki görüşmeler sırasında Türk yetkililerle güncellendirilmiş niyet mektubu konusunda anlaştıklarını belirterek, hükümete acil olarak yapılmak üzere 4 ödev verdi. Kahkonen'in ev ödevi şöyle: Türk Telekom'a profesyonel yönetim atanmalı, Ek Bütçe Yasası Meclis'ten geçmeli, Emlakbank kapatılmalı ve BDDK ikinci bir geçiş bankası oluşturmalı, Tütün Yasası kabul edilmeli.

Kahkonen, yeni ekonomik program sonrası Türkiye'de gerçekleştirdikleri 8. gözden geçirme görüşmeleri konusunda Hazine Müsteşarlığı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Kahkonen, ekonomide bundan sonra atılacak adımları içeren güncelleştirilmiş niyet mektubu sunulması konusunda, Türk yetkililerle anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Mektubun, İcra Direktörleri Kurulu'nun yapacağı toplantı için gerekli zemini hazırlayacağına işaret eden Türkiye masası şefi, Kurul'dan olumlu bir karar çıkması durumunda, Türkiye'ye dönük kredinin bir diliminin daha serbest bırakılacağını vurguladı. Kahkonen, sonraki gözden geçirme görüşmelerinin Temmuz ayı içinde yapılacağını da kaydetti.

2 konuda sapma var

IMF heyetinin yaptığı değerlendirmelerde hükümetin Mayıs ayındaki icra kurulu toplantısına göre daha iyi şeyler yaptığı ve programın ilerlediği görüşünde olduğunu belirten Kahkonen, birkaç alanda program varsayımlarından sapma meydana geldiğini ifade etti. Kahkonen, "Bu iki alan kamu toplu iş sözleşmeleri ve buğdaya verilen taban fiyatıdır"dedi. Kahkonen, hükümetin sosyal ortaklara fiyat ve ücret artışlarının ılımlı bir şekilde gerçekleşmesi için taahhüt verdiğini ifade etti.

Programın iddialı hedeflerinin yakalanması için siyasi desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kahkonen, enflasyon ve büyüme konusunda hedeflerde revize yapılması için şu an erken olduğunu ifade etti.

Kahkonen, bir soru üzerine de, hükümetin iç borç takası konusunda birlikte çalışmaların sürdürdüğünü belirtti.

Hazine: Ek niyet mektubu verilecek

Hazine, Kahkonen'in basın toplantısıyla eş zamanlı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 8. gözden geçirmenin onaylanmasının ardından 1.5 milyar dolarlık dilimin serbest kalacağı ve IMF'ye bir ek niyet mektubu verileceği belirtildi. Açıklamaya göre IMF'ye, ekonomik performans ve ekonomik politikalar bildirgesindeki ilerlemeleri değerlendiren bir niyet mektubu verilecek.

23 yıl önce