|

IMF'den Yunanistan'a 110 milyar avroluk kıyak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kahn, Yunanistan'a yapılan 110 milyar avroluk yardımın geri ödeme vadesini uzatabileceklerini söyledi. Kahn, 'AB böyle bir şeye karar verirse biz de aynı şeyi yaparız' açıklamasında bulundu

00:00 - 12/10/2010 Salı
Güncelleme: 00:03 - 12/10/2010 Salı
Yeni Şafak
IMF'den Yunanistan'a 110 milyar avroluk kıyak
IMF'den Yunanistan'a 110 milyar avroluk kıyak

AB'nin sorunlu ekonomilerinden Yunanistan'da yetkililerin kamu harcamalarını azaltmak ve yardım anlaşmasının şartlarını yerine getirmek için elinden geleni yaptığını belirten Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ülkeye yapılan 110 milyar avro (154 milyar dolar) tutarındaki yardımın geri ödenmesi için daha fazla süre verilebileceğini belirtti. Kahn, ülkenin ek yardımlara ihtiyaç duyup duymayacağının küresel ekonominin gidişatına bağlı olduğunu söyledi.

'AB UYGUN GÖRÜRSE BİZ VARIZ'

IMF Başkanı, “Avrupalılar böyle bir şey yapmaya karar verirse, biz de aynı şeyi yaparız. Bu oldukça yararlı bir karar olabilir ancak yine de ülkeye küçük çaplı bir fayda sağlayacaktır” dedi. IMF, AB ve kendilerine geri ödemeleri arttıkça, Yunanistan'ın 2013 yılında 53,2 milyar avro olacağı öngörülen piyasalardan borçlanma miktarının, 2014 yılında 70,8 milyar avroya yükseleceğini öngörüyor.

AVRUPA DA AYNI ŞEYİ DÜŞÜNMÜŞ

Strauss-Kahn'ın yorumları, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Lorenzo Bini Smaghi'nin, IMF'nin kendisinden yardım alan ülkelerin borçlarını ödeme süreçlerini uzatabileceği mekanizmalara sahip olduğunu, aynı şeyi Yunanistan için de düşündüklerini ancak kesin kararın verilmediğini söylemesinin ardından geldi. Yunanistan piyasalardan hâlâ yüzde 7,54 faizle borçlanırken, bu avro bölgesindeki en yüksek orana denk geliyor. Ancak, oluşan faiz yine de ülkenin 7 Mayıs'ta gördüğü yüzde 9,73'e kıyasla oldukça gerilemiş durumda. Diğer yandan IMF, Yunanistan'ın piyasalardan borçlanma ihtiyacının 2014 yılına kadar üçte bir oranında artmasını bekliyor.


Goldman ile birlikte AB'yi dolandırmıştı

Ekonomik verilerini çarpıttığı gerekçesiyle Avrupa Birliği tarafından güvenilirliği sorgulanan Yunanistan'a yapılan bu hareket tabiri caizse “kıyak” olarak değerlendiriliyor. Geçtiğimiz aylarda bütçe açığı yüzünden iflasın eşiğine kadar gelen Yunanistan'ın ABD'li finans kurumu Goldman Sachs'ın yardımıyla yıllardır borçlarını Avrupa Birliği'nden gizlediği ortaya çıkmıştı. Goldman Sachs'ın uyguladığı borç gizleme taktiklerinin Yunanistan'ın ve avronun yaşadığı krizin şiddetini arttırdığı belirtiliyor. Yunanistan'ın 10 yıl kadar önce drahmi'den avroya geçerken Avrupa'nın borç limitlerine takılmamak için Goldman Sachs'la çalışmaya başladığı belirtilen haberde, uygulanan bazı işlemlerle bütçedeki milyarlarca avroluk borçların Brüksel'in denetiminden kaçırıldığı yazılmıştı.


Şimdilik net bir plan yok

IMF sözcüsü Simonetta Nardin kurumun şu an için geri ödeme programını değiştirme gibi bir planının olmadığını, çünkü Yunanistan'ın 2012'den itibaren ihtiyacı olan finansmanı piyasadan toplayabileceğine inandıklarını söyledi. Nardin, “Piyasaların geri ödeme programına yönelik endişeli olduğunu biliyoruz… Bu endişelerin devam etmesi durumunda, IMF olarak geri ödeme sürecini uzatabilme seçeneğini değerlendirebiliriz” dedi.



14 yıl önce