|

'İnsan kaçakçılığı' davasına devam edildi

Ege sahillerinden insan kaçakçılığı yapmakla suçlanan 5'i tutuklu, 19 sanık hakkında açılan davanın görülmesine Söke'de devam edildi.

Aa
00:00 - 7/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:13 - 7/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
'İnsan kaçakçılığı' davasına devam edildi
'İnsan kaçakçılığı' davasına devam edildi

Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", "örgüt üyesi olmak", "yasadışı yollarla insan ticareti yapmak",, "rüşvet" iddialarıyla 3 ile 460 yıl arası hapsi istenen tutuklu sanıklar Iyman H., Husain R, Bahri G., Demir D. ve Mustafa H. ile avukatları katıldı.

Sanıklar, yaptıkları savunmada, Suriye'deki iç savaştan kaçan yakınlarının Avrupa'daki ailelerinin yanlarına ulaşmaları için aracılık ettiklerini, bundan bir maddi menfaat sağlamadıklarını, suç örgütüyle bağlantılarının bulunmadığını söyledi. Sanıklar, teknik takipte elde edilen kayıtların kendilerine ait olmadığını iddia ederek ses analizlerinin yapılmasını istedi.

Husain R. de aynı savunmayı tekrarlarken, düğününde gözaltına alınmasının da kendi ve Türk kültürüne yeri olmadığını belirti.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin ve firari 3 sanık hakkındaki yakalama kararının devamını, duruşmaya gelmediklerinden ifadeleri alınamayan sanık durumundaki kişilere tekrar çağrı yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Duruşmayı, düğününde gözaltına alınarak tutuklanan Husain R'nin eşi Mina H. ve yakınları da takip etti. Daha önceki duruşmaya gelinliğiyle gelen Mina H'nin, bu kez siyah elbise giydiği görülürken yakınları gazetecilere yaptığı açıklamada, haksızlığa uğradıklarını ve mağduriyetlerinin giderilmesini beklediklerini belirterek, "Türk adaletine güveniyoruz" dedi.

Husain R'nin avukatı Atilla Akın ise Mina H'nin eşini adliyede ve cezaevinde yalnız bırakmayarak ziyaretine gittiğini, duruşmaları takip ettiğini hatırlatarak, "Bu kez duruşmaya gelinliğiyle gelmedi çünkü umudunu yitirmek üzere. Türk adaletine güvendiklerini her zaman söylediler. Nişanlısının bir an önce tahliye olarak düğününde gelinliğini tekrar giymek istiyor. Esed'in zulmünden kaçarak Türkiye'ye geldiklerini, fakat şu an çok acı çektiğini söylüyor" diye konuştu.

Akın, dosyada bulunan eksikliklerin giderilmesinin ardından bir sonraki duruşmada müvekkilinin tahliye olacağını inandıklarını söyledi.


- Olayın geçmişi

İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, insan kaçakçılığı yapan şebekeye yönelik gerçekleştirdiği takipte, Didim ile Ayvalık sahillerinden yasadışı yollarla yurt dışına insan kaçırdıkları tespit edilen gruba yönelik 2013 Haziran'da operasyon düzenlemişti.

Operasyonda, şebeke üyesi olduğu ileri sürülen Husain R, İzmir'in Çiğli ilçesinde düğünü sırasında gözaltına alınmış, nişanlısı Mina H. emniyet ve adliye önünde gelinliğiyle beklemesiyle basına konu olmuştu. Olayla ilgili gözaltına alınan 19 kişiden Husain R., Bahri G., Demir D., Mustafa H. ve Iyman H. sevk edildikleri adliyede tutuklanıp cezaevine gönderilmişti.

Açılan davada, Iyman H. hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", "yasadışı yollarla insan ticareti yapmak" ve "rüşvet" suçlarından toplam 460 yıl, Husain R. hakkında 142 yıl, Bahri G. hakkında 179 yıl, Demir D. hakkında 155 yıl, Mustafa H. hakkında 227 yıl, diğer sanıklar hakkında ise 3 ile 227 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı,

Dava dosyasını inceleyen İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, "yetkisizlik" kararı verip, dosyayı suç yeri olan Söke Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti.

10 yıl önce