|

İnternette devletsiz para: Bitcoin

Siber dünyanın para birimi Bitcoin''in yükselişi tartışmalarla sürüyor. Bitcoinde, hükümet ya da banka aracılığı yok, sadece internet var. Resmi olmayan devletsiz para birimi Bitcoin, yasa dışı değil ama yasal da değil.

.
00:00 - 8/12/2013 Pazar
Güncelleme: 20:10 - 7/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
İnternette devletsiz para: Bitcoin
İnternette devletsiz para: Bitcoin

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, ''Resmi olmayan devletsiz para birimi Bitcoin (BTC), yasadışı değil ama yasal sistemlere de dahil edilmiyor. Devlet tarafından regüle edilememesi, Bitcoin''in illegal işler ve yeraltı faaliyetlerde kullanılma endişesini de beraberinde getiriyor'' dedi.

2040''TA 21 MİLYONA ULAŞIR

Kriptolu para birimi gibi Türkçe''ye çevrilen Bitcoin''in kullanıcı sayısının, 100 bini aştığını kaydetti. Matematik işlemler sonucu üretilen Bitcoin''in, fiziki formu olmadığını anlatan Polat, ''Sisteme dahil olmak için sanal cüzdan hesabı açmanız yeterli. Cüzdanınıza para yüklüyorsunuz ve bu para karşılığı kadar Bitcoin yüklendiğinde, alışveriş yapabiliyorsunuz. Bitcoin''in siber döviz büroları aracılığıyla farklı para birimlerine çevrilebileceğini kaydeden Polat, dolaşımda 11 milyon Bitcoin olduğunu ve 2040''a kadar 21 milyon Bitcoin''e ulaşılması planlandığını bildirdi.

TÜRKİYE''DE RAĞBET YOK

Türkiye''nin, Bitcoin girişinde son sıralarda bulunduğunu kaydeden Polat, Sourceforge sitesine göre, Türkiye''nin 50 ülke arasında 45. gösterildiğini ve nüfusa oranla kullanım oranının yüzde 0,013 olarak hesaplandığını kaydetti.

Kara para için cennet olabilir

Hakkı Polat, '''Geçtiğimiz aylarda Mt. Gox, Vircurex ve Bitfloor gibi sanal döviz bürolarının siber saldırıya uğraması sonucu Bitcoin yüzde 60 değer kaybetmişti. Bu noktalar, kullanıcıların Bitcoin ile ekonomik düzen arasındaki ilişkiyi kurabilmeleri açısından hayati önemde. Bunun da ötesinde para transferinin yarattığı vergi kaybı sorunsalı ve Bitcoin''in yasa dışı işlerle kara para için adeta bir cennet olma olasılığı da kullanıcılar açısından düşündürücü'' ifadelerini kullandı.

Kanadalı şirket maaşı Bitcoin''le ödüyor

Bitcoin almak için birden fazla seçeneğin bulunduğunu ve sanal ödeme sistemleri kullanan yaklaşık bin satıcı bulunduğunu anlatan Polat, şöyle konuştu: ''Bitcoin ile dünyanın farklı noktalarında; otomobil, altın, gümüş, DVD, uçak ve gösteri bileti alınabilir ve uzaya seyahat edebilirsiniz. Hatta bazı siteler Bitcoin ile gerçekleşecek alışverişler için yüzde 20 indirim imkanı sunuyor. Kanada merkezli altın madencilik şirketi Alix Resources, taşeronlarına Bitcoin ile ödeme yapma kararı bile aldı.

10 yıl önce