|

İnternette ticaret için raf bedeli gerekmiyor

Kriz dönemlerinde yüksek kira bedeli ve artan pazarlama giderlerini karşılamakta güçlük çeken KOBİ'ler internetten satışa yöneliyor. Çünkü internette raf bedeli gibi ekstra maliyet de olmuyor

00:00 - 2/12/2009 Çarşamba
Güncelleme: 21:01 - 1/12/2009 Salı
Yeni Şafak
İnternette ticaret için raf bedeli gerekmiyor
İnternette ticaret için raf bedeli gerekmiyor

Pazarlama ve satışta geleneksel yöntemlerle yoluna devam firmalar durgunluk dönemlerinde küçülürken veya dükkan kapatırken, internetin avantajlarını kullananların satışlarını artırdığı belirtiliyor. Kriz dönemlerinde yüksek kira bedeli ve artan pazarlama giderlerini karşılamada güçlük çeken innovatif KOBİ'lerin e-ticaret seçeneğini devreye koyduğu gözlemleniyor.

RAF BEDELİ GEREKMİYOR

Raf bedeli gibi farklı adlar altında ulusal ve yerel perakendecilerin talepleri karşısında bunalan üretici KOBİ'lerin kendi sanal pazarlarını kurduğu dikkat çekiyor. Aslında bir e-ticaret sitesi kurmak artık çok kolay. Bunun için öncelikle e-ticaret yazılımı edinmek gerekiyor. Bundan 5-6 yıl önce yıllık 10 bin dolar civarı olan e-ticaret yazılımlarına bugün aylık 150-250 dolarlık fiyatlarla ulaşılabiliyor. Daha sonra bir banka sanal POS almak ve güvenliği sağlamak için de SSL edinmek gerekiyor.

MALİYET AVRUPA'DAN DÜŞÜK

SSL sertifikası, bilgi transferi sırasında güvenlik ve gizliliğin sağlanması için bir güvenlik protokolü. Bunun dışında KOBİ'ler, e-ticaret sitesi kurmak yerine bir online mağazadan da ürünlerini satabilir.

E-ticaret dönemi öncesinde ürünleri, son kullanıcı ile buluşturmak zor ve maliyetli bir süreçti. Ancak, tüm Türkiye genelinde satış yapan online mağazalar sayesinde bir KOBİ'nin tüm ürünlerini bir günde satışa sunması ve tanıtması artık çok kolay. Üstelik internette ürünlerin reklam ve pazarlama maliyetleri, Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında halen çok ucuz.

İnternetten pazarlama ve satış yapan firmaların en öncelikli gündemi, arama motoru Google'da en önce çıkmak. Ancak pek az girişimci bunun nasıl gerçekleştiğinin farkında.


400 bin KOBİ'nin web sitesi var

Google Türkiye Pazarlama Direktörü Mustafa İçil, internetin geleneksel yöntemleri de desteklediğini belirterek şöyle devam ediyor: “Dijital pazarlama, özellikle de arama motorları aracılığıyla yapılan pazarlama yöntemleri, hedef odaklı ve uygun maliyetlidir. Geleneksel iletişim araçlarından daha fazla geri dönüş sağlanmasına yardımcı olabilir. Bu konuda hareketsiz kalınması ise çok şey kaybettirebilir. İnternet'teki kullanıcı deneyimi, hem İnternet'te, hem de geleneksel mecralardaki başarı için çok önemlidir.” Türkiye'deki 2 milyon KOBİ'den 400 binin bir web sitesine sahip olduğunu açıklayan Google Türkiye, şunları kaydediyor: "Google olarak inancımız, internet teknolojisinin ve online dünyanın KOBİ'ler açısından hem yeni müşteri bulmada, hem de reklam/pazarlama masraflarını azaltmada yeni ve etkili bir iş modeli olduğu yönündedir."


Google'da ilk önce çıkmak için eğitim gerek

Google uzmanları, bir kullanıcının herhangi bir şeyi aradığında onunla ilgili ürün ve hizmetlerin ilk sayfalarda çıkabilmesi için bir kodlama yapılmasını öneriyorlar. 'Google optimizasyonu' adı verilen yöntemi verimli kullanabilmek için Google tarafından akredite edilmiş bir ajansla çalışılması da tavsiye edilenler arasında. Bu iş öyle bir gelişmiş durumda ki, Google danışmanlığı diye yeni bir iş alanı açmış kendine. Bu amaçla Google, Google İnternet Reklamcılığı Eğitim Programı'nı başlatmış. Programın işletmelerin müşterilerine etkili bir biçimde ulaşmasına katkı yaptığı belirtiliyor.



14 yıl önce