|

Iraklı yaralılar Türkiye'de

Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla Ankara'ya getirilen 4 yaralı Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındı  

Aa
00:00 - 18/01/2013 Cuma
Güncelleme: 22:16 - 18/01/2013 Cuma
Yeni Şafak
Iraklı yaralılar Türkiye'de
Iraklı yaralılar Türkiye'de

Irak'taki patlamalarda yaralanan ve Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla Ankara'ya getirilen 4 yaralı, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.  

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 Ocak'ta Kerkük'teki patlamada yaralanan 4 kişinin ambulans uçakla bu akşam Ankara'ya getirildiğini söyledi.

Faisal Tahir Muhamad (36), Garmyan Jabar Muhamad (39), Taha Tahir Muhamad (25) ve  Nazhdat Ali Nawzad'ın (28) tedavi altına alındığını belirten Dede, ''Hastaların tümünde şarapnel parçalarına bağlı 1. ve 2. derecede yanıklar ve kesi yaralanmaları var. Özellikle kafa, omuz, gövdenin ön kısmında ve kollarında yanık ve yaralanmalar mevcut'' dedi.

Üç hastada, akciğerlerinin havalanmasını engelleyecek delici yaralanmalar olduğundan şüphelendiklerini ifade eden Dede, hastalardan birine ilk götürüldüğü sağlık kurumunda bununla ilgili müdahale yapıldığını, diğer iki hastaya ise gelir gelmez aktif müdahalede bulunduklarını söyledi. 

Bir hastada ise baş boyun yaralanması ve yanık etkisine bağlı solunum fonksiyonlarında bozulma olduğunu dile getiren Dede, bu hastaya da solunum cihazı desteği verildiğini bildirdi. 

Hastalara ilk müdahalenin yapıldığını vurgulayan Dede, şunları kaydetti:

''Hastaların ileri taramaları yapılacak, karın, baş, boyun açısından başka müdahale gerektirecek travmaya bağlı sorunları var mı bununla ilgili incelemeler yapılacak. Hastanemizin genel cerrahi, acil tıp, beyin ve göğüs cerrahi, göz kliniği uzmanları aktif olarak müdahale ediyor. Bir hastamızın hayati tehlikesi olabilir, durumu ağır. Diğer hastalarımızın hayati tehlikesi yok gibi görünüyor. İki hastamızı yoğun bakıma alacağız, iki hastamızı da acil cerrahi kliniğinde takip edeceğiz. Uzun dönem yanık tedavisi gerekebilir. Birkaç haftalık tedavi süreleri olabilir, ondan sonra da rehabilitasyon sürecine girecekler gibi görünüyor.''

''Türkiye'den çok memnunuz''

Yaralılardan Nazhdat Ali Nawzad'ın yakını Hekim Ali Aslan (49), patlamanın Kerkük'te Atlas Caddesi'ndeki pazar yerinde meydana geldiğini belirterek, ''Kürdistan Demokrat Partisi önünde patlama oldu. Kardeşim gözlerinden ve başından yaralandı. Türkiye'den çok memnunuz, Başbakan'a teşekkür ederiz. Mesud Barzani, Başbakanı aradı buraya öyle girebildik. Pasaportumuz yoktu'' diye konuştu.


11 yıl önce