|

Irak'taki pozisyonu Türkiye'yi güçlendirdi

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmaları Uzmanı ve Suriye Gündemi Şef Editörü Kutluhan Görücü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti ve terörle mücadeleyi Yeni Şafak’a değerlendirdi. Görücü, "Her ne olursa olsun Türkiye, terörü sınırlarından uzaklaştırma iradesini gösterecektir" dedi.

Oğuzhan Ürüşan
14:40 - 24/04/2024 Çarşamba
Güncelleme: 14:44 - 24/04/2024 Çarşamba
Yeni Şafak
SETA Dış Politika Araştırmaları Uzmanı ve Suriye Gündemi Şef Editörü Kutluhan Görücü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretini değerlendirdi.
SETA Dış Politika Araştırmaları Uzmanı ve Suriye Gündemi Şef Editörü Kutluhan Görücü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyareti ve terörle mücadeleyi Yeni Şafak’a değerlendiren Görücü, "2017 yılından itibaren Kararlılık Harekatı ile başlayan ve Pençe serileriyle birlikte Türkiye önemli ilerlemeler kat ettiği gibi bölgede ciddi bir pozisyona sahip oldu. Bu durum, baharda planlanan harekatı kolaylaştıran faktörler arasında yer alıyor" diye konuştu.

"Tarihte ilk kez Irak Merkezi Hükümeti PKK’yı yasaklı örgüt olarak tanımladı"
diyen Görücü,
"Ziyaretle birlikte Türkiye ile Irak’ın muhtemel hareketta temasta olacağını görebiliriz. Ancak Irak ordusunun sahada olacağına ilişkin henüz bir emare yok. Belki sınır hatlarında müşterek bir anlayış geliştirilebilir"
dedi.

Güncü, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi için de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile yakın ilişkilere sahip. PKK ile mücadele konusunda dirsek temasının olduğu biliniyor. Bunlara rağmen sahada müşterek bir operasyon düzenlenmiş değil. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP), bu hususta henüz somut bir adım atabilmiş değil. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ise giderek PKK ile müttefik konumuna gelerek Türkiye’yi karşısına alma girişimlerini sürdürüyor. Mevcutta da Türkiye’nin KYB’ye yönelik atmış olduğu askeri ve diplomatik adımlar mevcut. Ancak Türkiye’nin KYB’ye karşı tavrı daha askeri bir noktaya doğru gidebilir."
#SETA
#Kutluhan Görücü
#Recep Tayyip Erdoğan
10 gün önce