|

İran doğalgazında yeni anlaşma sinyali

İran''ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, Türkiye ile fiyat ve miktarda uzlaşmaları durumunda yeni doğalgaz anlaşması yapabileceklerini söyledi. Viyana''daki P5+1 ülkeleriyle görüşmelerde olumlu bir bakışın mevcut olduğuna dikkat çeken Alireza Bikdeli, ''Bu görüşmeler sonucunda Türkiye ile petrol ihracatımızın geçmişteki seviyesine ulaşmasını umut ediyoruz'' dedi.

.
00:00 - 17/05/2014 Saturday
Güncelleme: 00:44 - 17/05/2014 Saturday
Yeni Şafak
İran doğalgazında yeni anlaşma sinyali
İran doğalgazında yeni anlaşma sinyali

İran''ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, Türkiye ile fiyat ve miktarda anlaşmaları durumunda yeni doğalgaz anlaşması yapılabileceğini söyledi. Nükleer faaliyetleri nedeniyle ABD ve AB''nin yaptırım uyguladığı İran halen yıllık 10 milyar metreküplük kontrat ile doğalgazda Türkiye''nin en iyi ikinci tedarikçisi durumunda. Doğalgaz ticareti yaptırım kapsamında bulunmuyor.

ANLAŞMA GÖZDEN GEÇİRİLEMEZ

Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Bikdeli''ye, Türkiye''nin İran''dan satın aldığı doğalgazın fiyatı konusunda tahkim yoluna gittiği ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani''nin yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen Türkiye ziyaretinde doğalgaz fiyatı konusunda bir anlaşmanın olup olmayacağı soruldu.

Türkiye ile İran arasında doğalgaz satışı konusunda yapılan anlaşmanın tahkim seçeneğini içerdiğini hatırlatan Bikdeli, ''Bahsettiğiniz tahkim mahkemesi iki kişinin kavga edip başvurduğu mahkemelere benzemiyor. Tam tersine bu mahkeme aramızda imzalanmış olan ikili anlaşmanın bir maddesi ile ilgili karar verecektir'' diyerek, bu anlaşmanın gözden geçirilmesi imkanının olmadığını belirtti.

YENİ FİYATLAR OLABİLİR

İki ülke arasında yeni bir doğalgaz anlaşması yapılabileceğini kaydeden Bikdeli, ''Belirli bir hacim üzerinde anlaşabilirsek yeni fiyatlarla ve yeni hacimlerle bunu (yeni anlaşmayı) yapabiliriz. Böyle bir anlaşmada biz birbirimize daha yakın ve olumlu bir mutabakata varabiliriz'' dedi.

Gündem Halkbank

İran''ın Ankara Büyükelçisi Bikdeli, İran''ın Türkiye''ye sattığı petrol ve doğalgaz için Türkiye''nin Halkbank''taki bir hesaba yatırdığı ödemelerle ilgili soruları da cevapladı. Bikdeli, ''Halkbank nezdindeki hesabımızdaki İran parasını biz halihazırda ihtiyaç duyduğumuz ürünleri almak için kullanıyoruz ve bu para meblağ olarak birikecek kadar görünmüyor'' dedi. İran yaptırımlar nedeniyle Halkbank''taki biriken doğalgaz ve petrol ödemelerini nakit olarak çekemediği için bu parayı Türkiye''den gıda ve ilaç gibi ürünleri satın almak için kullandığını duyurmuştu.

''Petrolde eski seviyeye ulaşacağız''

''Biz neredeyse Türkiye''ye en fazla miktarda petrol ihraç eden ülkeyiz... Son zamanlarda petrol ihracatımızın seviyesinde bir azalma söz konusuydu. Bu miktar aynı düzeyde devam etmektedir'' diyen Alireza Bikdeli, ''Bu, P5+1 ülkeleri ile görüşmelerimiz nihai sonuca varana kadar bu şekilde sürecek. Viyana''da devam eden görüşmeler için olumlu bir bakış mevcuttur. Bu görüşmeler sonucunda Türkiye ile petrol ihracatımızın geçmişteki seviyesine ulaşmasını umut ediyoruz'' dedi.


10 years ago