|

İslam barış dinidir

Yeni Şafak'a konuşan Almanya Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Udo Steinbach, "İslamiyet demokrasi ile bağdaşan bir dindir. Demokrasiye ve insan haklarına saygılı Müslümanlar aleyhinde sürdürülen karalama kampanyalarını kınıyorum" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 2/09/2005 vendredi
Güncelleme: 15:24 - 29/05/2017 lundi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • Röportaj: Mehmet KOÇAK


    Merkezi Almanya'nın Hamburg şehrinde bulunan Almanya Şarkiyat Enstitüsü (Deutsches Orient-Instıtut) Müdürü Prof. Dr. Udo Steinbach, "İslam ve terör, İslam ve Müslümanlar aleyhinde sürdürülen karalama kampanyalarının sebepleri ve İslami teşkilatların toplumsal barış adına tekrarladıkları diyalog çağrılarının cevapsız kalışının siyasi sebepleri ve Müslümanlar'ın Avrupa'daki geleceği"yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Steinbach'a sorduğumuz sorulara şu cevapları aldık:
    Avrupa'da ikinci büyük din olan İslam sizce bir tehdit mi?

    Kesinlikle bir tehdit değildir. Avrupa için bir kazançtır. Avrupalılar içinde bir kesim İslami tehdit olarak kabul edilmesinin bazı sebepleri var. Bunların birincisi ve en önemli sebebi, bilgi eksikliğidir. Bilmeyen, tanımayan insan bilmedikleri ve tanımadıkları, din ve o dine mensup insanlar hakkında verilen yanlış ve eksik bilgilere inanıyor ve zihninde bu bilgiler zamanla karşı cepheye dönüşüyor. İkinci önemli sebep bazı Müslümanlar'ın yanlış hareketleridir. İslamiyeti istismar eden bazı marjinal grupların yanlış hareketleri maalesef İslam ve Müslümanlar'ın yanlış görünmesi ve tanınmasına sebep olmaktadır.

    Almanya İçişleri Bakanı Schily 'nin "Entegrasyon yetmez asimile etmeliyiz" şeklindeki açıklaması doğru mu ?

    Çok yanlı ve talihsiz bir açıklama. Hele o makamda olan birinin bunu yapması çok daha büyük yanlış. Kesinlikle bu ifadeleri reddediyorum, Asimile etmek veya düşünmek insan haklarına aykırıdır ve demokratik bir anlayış asla olamaz. Her inanç ve kültürü, değiştirme değil,inanç ve kültürlerin yaşatılması için destek olunmalı. Farklı kültürlerin birlikte huzur içinde yaşamaları için ortak noktalarda buluşmalarını sağlayıcı politikalar geliştirilmeli .Ortak noktada buluşmaktır ve entegrasyondur. Entegrasyon ise birbirinin inanç ve kültür değerlerine saygılı olmak anlamına gelir. Asimilasyon politikalarını kınıyorum. Geçmişe nazaran Müslümanlar -ki bunların içinde en büyük kitle olan Türkler- çok iyi bir durumdalar. Bilgi ve birikimleri bakımında huzur ve güven ile toplumsal barış acısından çok şey yapmaya hazır olduklarını görüyoruz. Entegrasyona önem veren ve katılımcı girişimleri engellenmemeli, aksine desteklenmelidir. Bu yapılırsa iki taraf da çok şey kazanacaktır. Entegrasyon isteyeceksin, hem de bu yönde yapılacak girişim ve çalışmalara mani olacaksınız . Bu olmaz . Uzlaşma zemini vardır ve bulunmalıdır.

    Almanya'nın Bavyera eyaleti İçişleri Bakanı Beckstein'ın emriyle 24 yıldır aralıksız eğitim veren ve entegrasyona katkısından dolayı birçok ödüle layık görülen İslam okulu kapatıldı. Bazı eyaletlerde camiler kuşatıldı ve cemaata terörist muamelesi yapıldı. Bu yapılanlar Almanya'nın demokratik görünümüne gölge düşürmüyormu?

    İslamofobi (İslam korkusu) vardır. Ben bu islamofobinin yıkılması için elimden geleni yapıyorum. İslam ve Müslümanlardan korkulmamalı. Çünkü İslam ve Müslümanlar asla tehdit değildir. Basın ve bazı siyasilerin verdikleri mesajlar halkın korkmasında rolü vardır. Halk İslam ve Müslümanlar hakkında yeterli bilgi sahibi değil. Yani korkunun kaynağı bilgisizlik. Bir de İslam ülkelerinde demokrasinin olmayışı halkı korkutuyor. Ferdi birtakım eylemler, halka tüm Müslümanlar yapmış gibi lanse ediliyor. Müslümanlar'a yapılan haksız baskıları kınıyorum, terörist olan bazı Müslümanlar İslamı kullanıyor ve teröristleri hangi dinden olursa olsun kınıyorum, ancak benim kadar teröre karşı olan Müslümanları aynı kefeye koyulmasını kabullenemem. Avrupa'da doğup büyüdüğü halde teröre sempati duyan gençler için biz de düşünmeliyiz. Bizden de kaynaklanan sebepleri olabilir, baskılar radikalizmi doğurur gerçeği bilinmeli. Onun için bu konuda çok dikkatli olmalıyız.

    Beckstein'ın politikası ve tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz.?
    Sayın Beckstein ile çok uzun görüşmelerimiz oldu. 40 bin İslamcı fanatik var diyor. Bu yanlış enformasyonları nereden alıyor bilemiyorum. HMüslümanlarda bulundukları ülkelerin kanunlarına saygılı ve anayasalarda belirlenen ilkeleri zorlamadan yaşama hakları vardır. Bu hakları anayasaya rağmen engellemeye kimsenin hakkı yoktur.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    il y a 19 ans