|

İslam'ın gelişi kutlandı

İslamiyet'in mesajının Rusya'ya ulaşmasının 1112. yıldönümü törenlerle kutlandı. Ufa şehrindeki kutlamalara Rusya Devlet Başkanı Putin de katıldı. Putin Rusya Başmüftüsü Taceddin'i, Lale-Tulban Camii'nde ziyaret etti.

.
00:00 - 21/06/2001 Perşembe
Güncelleme: 15:54 - 9/05/2014 Cuma
Yeni Şafak
İslam'ın gelişi kutlandı
İslam'ın gelişi kutlandı

İslamiyet'in Rusya'ya gelişinin 1112. yılı Tataristan'ın Bulgar şehrinde törenlerle kutlandı. İslam dininin Bulgar Türkleri'ne ulaşmasının 1112. yıldönümü nedeniyle yapılan törenlere Rusya'nın çeşitli bölgelerinden binlerce Müslüman katıldı.

Putin'e minyatür

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ufa şehrindeki kutlamalara katıldı. Putin, Rusya Başmüftüsü Şeyhülislam Talgat Taceddin'i, Lale-Tulban Camii'nde ziyaret etti. Rusya Müftüler Konseyi toplantısı vesilesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Vladimireviç Putin, Başkırdistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Murteza Ubeydullahoğlu Rahimov, Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mintimir Şerifoğlu Şaymiyev ve Putin'in İdil-Ural bölgesi temsilcisi Vladilin Krienka ziyarette hazır bulundular.

Ziyaret sırasında, törenlere katılan Türk heyetindeki minyatür sanatçısı Nusret Çolpan'ın hazırladığı Moskova Kremlin minyatürü Başmüftü Şeyhülislam Talgat Taceddin tarafından Putin'e hediye edildi. Rusya Müslümanlarının Merkezi Dini Nezareti Başkanı Şeyhülislam Talgat Taceddin Hazret'in 20. hizmet yılı anısına, Rusya Müslümanlarının Merkezi Dini Nezareti Türkiye Temsilcisi Cafer Sadık Özlevent ve minyatür sanatçısı Nusret Çolpan tarafından hazırlanarak sunulan minyatürler diğer iki ülkenin cumhurbaşkanlarına da takdim edildi. Şeyhülislam Talgat Taceddin ve sanatkar Nusret Çolpan'ın açıklamalarına büyük ilgi gösteren Putin, Başmüftülük tarafından yapılan ikramlardan sonra heyeti ile birlikte camiden ayrıldı.

İlk kutlama 89'da yapılmıştı

Putin'in Lale-Tulban Camii'ne yaptığı bu ziyaret, Rusya tarihinde "devlet başkanı tarafından Müslümanlar'ın ibadethanelerine yapılan ilk ziyaret" olma özelliğini taşıyor.

İslam'ın bölgeye gelişinin yildönümü ilk kez 1989 yılında 1100. kutlaması olarak yapıldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önce Rusya Başmüftüsü Şeyhülislam Talgat Taceddin Hazret'in öncülüğünde başlatılan bu kutlamalar 12 yıldır düzenli olarak sürdürülüyor.

23 yıl önce