|

İsmailov'a Putin kıskacı

Antalya'da 1.4 milyar dolara yaptırdığı Mardan Palace'ı açtıktan sonra, Yeni Şafak'a Türk vatandaşlığına geçeceğini açıklayan ünlü işadamı İsmailov, Rusya'nın gündemine oturdu. Putin, “Kremlin'dan daha büyüğünü İstanbul'a yapacağım' diyerek şimşekleri üzerine çeken İsmailov'un depolarına baskın yaptırarak 2 milyar dolarlık malına el koydu.

İstanbul
00:00 - 10/06/2009 Çarşamba
Güncelleme: 03:11 - 10/06/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
İsmailov'a  Putin kıskacı
İsmailov'a Putin kıskacı

Azeri asıllı Rus zengini Telman İsmailov'un Türkiye'deki yatırımı başını derde soktu. Antalya'da 1.4 milyar dolara yaptırdığı Marden Palace'ı muhteşem bir törenle açan İsmailov, Yeni Şafak'a yaptığı “Türk vatandaşlığına geçeceğim' açıklaması Rusya'nın gündemine oturdu. Yatırımlarını ülke dışında yaptığı için eleştirilen ünlü işadamı, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de hışmına uğradı.

YENİ ŞAFAK'A 60 DAKİKA

Yeni Şafak'ın 'İsmailov, Türk vatandaşlığına geçiyor' haberinden sora işadamı Rus medyasının gündemine oturdu. Rusya'nın en prestjili haber kanalı NTV manşetimizi 60 dakikalık 'Maximum' programında masaya yatırdı. İsmailov'un Türkiye'deki Mardan Place oteliyle yaptığı yatırımın tartışıldığı programda Yayın Koodinatörümüz Ergün Diler konuk oldu.

DEVLET TV'SİNDEN SALDIRI

'Maximum'un gördüğü ilgi üzerine Kremlin'e bağlı RTR, İsmailov'a saldırıya geçti. Bazı kanallarla birlikte birçok internet sitesi de bu kampanyaya katıldı. 'Mardan Palace'tan sonra, Kremlin Sarayı'ndan daha büyüğünü İstanbul'da yapacağım' açıklamasıyla şimşekleri üzerine çeken İsmailov'u Rus Komsomolskaya Pravda gazetesi “Moskova'da Kazandılar, Sarayı Türkiye'de yaptılar” başlığıyla eleştirmişti.

PUTİN'DEN BASKIN EMRİ

İsmailov'a karşı Rus medyasındaki eleştiriler giderek sertleşirken, ünlü işadamı Rus oligarkların yurtdışına yatırım yapmasını istemeyen Başbakan Vladimir Putin'in de hedefine girdi. Putin'in talimatıyla Rus polisi önceki gün İsmailov'un şirketi ACT'nin işlettiği Çerkez Pazarı'na baskın düzenledi. Polis, 'Çerkizovsk'da depolarda 2 milyar değerindeki mala kaçak olduğu iddiasıyla el koydu.

KAÇAK MAL SUÇLAMASI

Kremlin'e bağlı RTR televizyonunda yayınlanan 'Vesti' programında verilen bilgiye göre, soruşturmayı yürüten başsavcı Yuri Çayka, depolarda kaçak yolla ülkeye sokulmuş 2 milyar dolar değerinde Çin yapımı taklit marka ayakkabı, giyim eşyaları ve çocuk oyuncakları ele geçirdiklerini söyledi.

GAZETE SANIK İLAN ETTİ

RBC gazetesi ise Baltık ülkelerinden kaçak yolla ülkeye sokulan ayakkabı ve giyim mallarının hiç bir şekilde resmi kayıtlarda bulunmadığını yazdı. Kaçak malların kimin adına ülkeye sokulduğunun belirlenemediğini belirten gazete, yükün İsmailov kontrolündeki toptancı pazarında yer alması nedeniyle ACT yöneticilerinin bir numaralı sanık olduğunu iddia etti.


Oligarkların peşini bırakmıyor

Yurtdışında yatırım yapan birçok Rus oligark Başbakan Vladimir Putin'in hışmına uğradı. Geçtiğimiz yıla kadar büyük bir petrol imparatorluğunun başında devasa bir servetin sahibi olan Rusya'nın en büyük petrol şirketi Yukos'un en büyük hissedarı Mikhail Hodorkovski 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Milyar dolarlık servetleri bulunan Vladimir Guzinsky ve Boris Berezovski ise Putin'in gazabından kurtulmak için yurtdışına kaçtı.

ABRAMOVİÇ LİSTEDE

Rus basını İngiliz futbol kulübü Chelsea'yi satın alan Roman Abromoviç, dünyanın en büyük nikel şirketinin sahibi Vladimir Potan ve alüminyum kralı Oleg Deripaska'nın sıradaki isimler olduğunu yazıyor. Putin'in Abramoviç'e bizzat baskı yaptığı, ondan kazandığı paraları Rusya'ya yatırmasını istediği, halen Rusya'nın uzakdoğusundaki Çukotka bölgesinin valisi olan Abramoviç'ten 5 yıl daha vali olarak kalmasını istediği belirtiliyor.


İntikam baskını

Azeri basını ise Antalya'da 1,4 milyar dolarlık devasa yatırımıyla bütün dünyanın dikkatini üzerine çeken ve ardından Türk vatandaşlığına geçeceğini belirten İsmailov'un Putin'in hedefi haline geldiğini yazdı. Azeri basınındaki haberlerde, Putin'in geçtiğimiz hafta kabine toplantısında sarfettiği şu sözlerde dikkat çekti: “Kaçakçılar neden yakalanamıyor. Güvenlik güçleri kaçak mal ve yasadışı üretimle sözüm olana mücadele ediyor, ancak hapsi boylayan tek bir suçlu bile göremiyorum.'


Rus medyasının gündemine oturdu

Antalya'da 1,4 milyar dolara yaptırdığı Mardan Palace'ı Hollywood yıldızları Sharon Stone, Monica Belluci, Richard Gere gibi ünlülerle açan İsmailov, Rus medyasının gündemine oturdu. Yeni Şafak'ın 'İsmailov Türk vatandaşı oluyor' manşeti tüm gözleri ünlü işadamına çevirdi. Rusya'nın en prestjili haber kanalı NTV manşetimizi 60 dakikalık 'Maximum' programında masaya yatırdı. Rusya'nın en güvenilen gazetecilerinin başında gelen Gleb Pyanih'in sunduğu programın konuğu Yayın Koordinatörümüz Ergün Diler oldu. Diler'in “İsmailov Türkiye'de Mardan zinciri kuracak” sözleri dakikalarca ekranda kalırken, program raiting rekoru kırdı.






15 yıl önce