|

İSO üyelerinden NACE''ye itiraz

TOBB''un NACE uygulamasının ardından 70 meclis üyesi safdışı kalan İstanbul Sanayi Odası''nda isyan bayrağı açıldı. Tekstil sektörünün temsilcisi İsmail Gülle, İSO''da asimile edildiklerini söylerken, makine sektörünün temsilcisi Adnan Dalgakıran, ''14 grup ortadan kalktı. Bunlar İSO''da değişimi arzu eden gruplardı'' dedi

.
00:00 - 22/01/2013 Salı
Güncelleme: 22:32 - 21/01/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
İSO üyelerinden NACE''ye itiraz
İSO üyelerinden NACE''ye itiraz

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, mevcut NACE sistemi ile oynanarak tekstil sektöründeki önemli miktardaki komitelerin birleştirilerek 3-4 komiteye indirildiğini belirtti. Yaklaşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) seçimleri öncesinde AB standartlarına göre yeniden belirlendiği öne sürülen NACE kodlarının uygulamasına yönelik olarak ihracatçı birlikleri tarafından basın toplantısı düzenlendi. Gülle, '''Bu toplantı yaklaşan seçimle alakalı bir isyan amacıyla yapılmamıştır, böyle algılanmasın. Konu burada İSO''da mensubu olduğum temsil ettiğim sektörün tamamen asimile edilmesi ile alakalı''' dedi.

TEMSİL AZALACAK

Daha önce mevcut NACE sistemi ile oynanarak tekstil sektöründeki komitelerin birleştirilerek 3-4 komiteye indirildiğini kaydeden Gülle, '''Mesela biz örme sektörü komitesindeyiz. Tekstil terbiye sektörü, trikocular, bizler örme sanayi dar dokuma, brode sektörleri tek bir grup içine girmiştir. Mevcut durumda zaten üye yoğunluklarından dolayı temsil kabiliyeti almış olan bu sektörler NACE kodlaması adı altında tek bir komiteye indirgenerek yaklaşık 13 olan temsili sadece 3''e düşürmektedir. Burada bazı sektörlerimizin temsil edilmesi ile ilgili sıkıntı yaşanmaktadır''' diye konuştu. İSO''nun 13 bine yakın üyesi olduğunu belirten Gülle, '''Komitelerin NACE''ye göre uygun olmadan birleştirildiği görülüyor. İSO''nun yüzde 50''si sadece 6 komiteye sıkıştırıldı. İSO''nun yüzde 50''sinin 6 komiteye sığdırılması son derece yanlıştır'' dedi.

14 GRUP KAKLKTI

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ise yeni oluşturulan NACE kodlarının uygulamasında hiçbir kurala uyulmadan düzenlemelerin yapıldığını söyledi. '''Yeni NACE düzenlemelerine göre hiçbir kurala uyulmadan bir takım düzenlemelerin yapıldığını bu kurallara uymamanın bazı gruplar ve o grupları temsil eden kişilerle ilişkili olduğunu ve yönetime yakın olan gruplamaların aynı şekilde kaldığını görüyoruz''' diyen Dalgakıran, daha önce İSO içinde 56 grup varken, düzenleme ile grup sayısının 42''ye düşürüldüğünü bildirdi.

Yargıya gideceğiz

Temsilde adaletin sağlanması için daha fazla insanın olması gerektiğini dile getiren Dalgakıran, '''Bazı gruplamalarda mevcut yönetime yakın olan grupların aynı kaldığı görülmektedir. 14 grup ortadan kalktı. Bu kalkan 14 gruba baktığımızda bunlar İSO içinde değişimi arzu eden gruplar olduğu görülmektedir. Mecliste 10 kişi ile temsil edilen bir sektör 3 kişi ile temsil edilecek bir hale geldi. Düzenlemeyi yargıya taşıyacağız'' diye konuştu.

Devlet artık bu kodu baz alacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, NACE sisteminin, şirketlerin faaliyet alanlarının Avrupa Birliği (AB) normlarına göre, sayısal olarak kodlanmış biçimi olduğunu bildirdi. Yalçıntaş yaptığı açıklamada, ''Artık devletin tüm kurumları, bu kodları baz alacaktır. Kurumlar arasındaki uyumsuzluk giderilmiş olacaktır'' dedi. Yalçıntaş, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı''nın bu sürecin gerçekleştirilmesi görevini TOBB''a verdiğini aktararak, TOBB''un süreci, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, TÜİK, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri ve SGK ile birlikte yürüttüğünü kaydetti.

Yalçıntaş, meslek grubu kurmak için gereken minimum üye sayısının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yükseltildiğine dikkat çekti.


11 yıl önce