|

İspanyol enerji devi yatırım için pusuda

Türkiye'ye 400 milyon avroluk yatırım yapacağını açıklayan İspanyol enerji devi Essentium Group, Türkiye'deki yatırımlarına 56 milyon avroluk 4 yeni hidroelektrik santrali projesi ile devam ediyor

Yılmaz Yıldız
00:00 - 4/09/2009 Cuma
Güncelleme: 22:24 - 3/09/2009 Perşembe
Yeni Şafak
İspanyol enerji devi yatırım için pusuda
İspanyol enerji devi yatırım için pusuda

Türkiye'ye 400 milyon avroluk yatırım yapacağını açıklayan ve geçtiğimiz yıl Universal Çimento'yu satın alan İspanya'nın önde gelen şirketlerinden Essentium, 4 yeni Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için TSKB'den 42 milyon avro sağladı.

Essentium Group Yönetim Kurulu Başkanı Susana Monje, 4 HES'in yatırım maliyetinin toplam 56 milyon avro olduğunu belirterek, bunun 42 milyon avrosunun TSKB tarafından finanse edildiğini belirtti.

Grubun şu an Sivas'ta yapımı devam eden 14 megavatlık bir HES projesinin daha olduğunu belirten Monje, bu projelerle Essentium'un Türkiye'de ilk defa elektrik üretir hale geleceğini kaydederek, yenilenebilir enerji üretim kapasitelerinin bu projelerle 100 megavat'a ulaşacağını söyledi.

EN BÜYÜK YATIRIMLARI

4 projenin Essentium'un Türkiye'deki en büyük yatırım olduğunu belirten Monje, yenilenebilir enerji yatırımlarını zenginleştirmek istediklerini dile getirdi. Türkiye'de 8 ayrı bölgede daha proje geliştirmeyi planladıklarıın ifade eden Monje,

İspanya'nın özellikle güneş enerjisi konusunda büyük bir bilgi birikimine sahip olduğunu kaydeden Monje, “Know-how'ımızı Türkiye'ye taşımak istiyoruz. Türkiye, güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyel taşıyor. Yeni Yenilenebilir Enerji Yasası'nın çıkması ile bu alanda da yatırım yapmaya hazırız” dedi.

Madenciliğe ilişkin de Monje, Essentium Grubu'nun kökeninin madencilikten geldiğini, Türkiye'de ilgilendikleri madencilik projelerini de yıl sonuna kadar açıklayacaklarını bildirdi.

TÜRKİYE ÖNCELİKLİ ÜLKE

Essentium Enerji Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Berkan Ateş ise Grubun Türk ekonomisi ve sanayisinin gelecek yıllardaki büyüme potansiyeline ve dinamizmine inandıkları için Türkiye'de enerji, çimento ve madencilik alanlarında yatırım yaptıklarını söyledi. Berkan Ateş, “Türkiye'de elektrik enerjisi talebinde yaşanan artış ve yatırım fırsatları, Türkiye'yi bu alanda öncelikli ülke kategorisine sokuyor” dedi.


Yatırımlar yeniden hızlanmaya başladı

TKSB Genel Müdürü Halil Eroğlu, son dönemde Türkiye'de enerji yatırımlarıyla ilgili bu tür törenlerin sayısındaki artışa dikkat çekerek, “Bu, krize rağmen yatırımların devam ettiğinin işaretidir” dedi. Eroğlu, son 5 yılda sağladıkları çevre ve yenilenebilir enerji kredileri ile çevre konusunda, Türkiye'de sayıca en fazla projeye imza atmış banka konumuna geldiklerini söyledi. 2004 yılından bu yana 80'e yakın projeyi finanse ettiklerini kaydeden Eroğlu, bunların 71'inin HES projesi olmasına dikkati çekti. Bugüne kadar 1,2 milyar dolarlık kredi kullandırdıklarını bildiren Eroğlu, en son Dünya Bankası'ndan 420 milyon dolarlık yeni bir kaynak sağladıklarını belirtti.

Eroğlu, “Son dönemde yabancı yatırımcıların da Türkiye'deki enerji potansiyelini fark ettiklerini ve enerji yatırımlarına ilgi gösterdiklerini görüyoruz. Ülkemizdeki enerji sektörünün gelişimi için bu tarz projelere destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.


Yenilenebilir enerji hedefi yüzde 20

TSKB'nin sağladığı kredinin imza törenine İspanya Büyükelçisi Joan Clos da katıldı. İspanya'nın eski enerji bakanlarından olan Clos, yenilenebilir enerji konusunda Avrupa'da İspanya, Almanya ve Danimarka'nın öne çıktığını belirterek, Avrupa'da 2020'ye kadar üretilen enerjinin yüzde 20'sinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti. TSKB'nin finansörlüğünde kurulacak olan HES'ler, Giresun, Ardahan, Düzce ve Kayseri'de inşa edilecek.



15 yıl önce