|

İsrail bize açık çek teklif etti

Mavi Marmara davasının dünkü duruşmasına katılan İHH Başkanı Yıldırım, İsrail’in teklif ettiği ‘yeşil hat’ ve şehit ailelerine 1 milyar dolarlık tazminat önerisini doğruladı. Teklifin 1 milyar dolardan da öte ‘Açık çek’ olduğunu söyleyen Yıldırım, davadan vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:04 - 11/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Mavi Marmara davasının 9. duruşması İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Bugün de devam edecek olan duruşmada İsrail’in saldırdığı Mavi Marmara filosunda yer alan yabancı aktivistler dinleniliyor. İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım ve Mavi Marmara davası avukatlarından Cihat Gökdemir duruşmanın görüldüğü sırada adliye önünde basın açıklamasında bulundu. Yıldırım, açıklamasında, İsrail’in bir Musevi iş adamı vasıtasıyla yaptığı teklifi doğruladı.

1 MİLYARDAN DA FAZLA

İsrail’in bir Musevi iş adamı vasıtası ile Mavi Marmara mağdurlarının avukatlarına, ‘Yeşil Hat’ ve ölenlerin yakınlarına 1 milyar dolarlık tazminat ödeme teklifi iddialarına açıklık getiren Yıldırım, teklifin 1 milyar doların da ötesinde ‘açık çek’ olarak yapıldığını ifade etti. Yıldırım, “1 milyar doların da ötesinde ‘açık çek’ teklif edildi. ‘Açık çek’ dediklerine göre teklif 1 milyar dolardan da fazla olabilir” dedi. 

İSRAİL HANGİ SÖZÜNÜ TUTTU

İsrail’in Mersin-Gazze arasına kurmayı önerdiği ‘yeşil hat’tı birlikte işletmeyi de teklif ettiğini belirten Yıldırım, “Kabul edersek doğalgazda bile pay sahibi olacak kadar imkanlar sundular” diye konuştu. “Filistinli bir çocuğun gözyaşı için bir elimize güneşi bir elimize ayı verseler asla bu davadan vazgeçmeyeceğiz” diyen Yıldırım, “Bu zalimler biliyorlar ki, Doğu Akdeniz’de çıkan doğalgazın yüzde 20’si Filistin halkınındır. Abluka kalksa gazı çıkarma hakkı da kısıtlanacak. İsrail bugüne kadar hangi sözünü tuttu? Bunlar yalanla işgalci bir devlet kurdu, ama sahici bir şekilde insan öldürüyorlar” dedi.

28 ŞUBAT ZİHNİYETİ SÜRÜYOR

İsrail’in Gazze ablukasını kanuni olarak niteleyen ‘Palmer Komisyonu’nu Türkiye’nin Cumhurbaşkanı başta olmak üzere dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da reddettiğini söyleyen Yıldırım, mahkemenin verdiği kırmızı bülten kararının İnterpol’e ulaştırılmamasıyla ilgili de “Dışişleri Bakanlığı sitesi komisyon kararlarına karşı açıklama yapıyor. Ancak bu ülkede bakanlara, başbakanlara rağmen kendisini devlet gören 28 Şubat zihniyetinde insanlar hala var. Onun için biz diyoruz ki bir an önce kırmızı bülten kararını İnterpol’e gönderin” diye konuştu.

Yaralılar kıvranırken askerler gülüyordu

Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine, Akdeniz’in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi’nin de aralarında yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmade haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıkları avukatları temsil ederken, saldırıda yaralanan yabancı uyruklu aktivistler, mağdur sıfatıyla ifade verdi. Malezyalı aktivist Halim Redzuan, İsrail askerlerinin gemiye girdikten kısa süre sonra kendisini bağladıklarını ifade ederek, ‘’Ateş edildiğini gördüm. Askerler, havadan ve denizden saldırdılar’’ dedi. Bir diğer mağdur, İngiltereli Osama Qashoo da kendisini döven İsrail askerlerinin 5 dakikada gemiyi terk etmezlerse gaz bombaları ve köpeklerle saldıracaklarını söylediğini belirterek, “Yaralıların olduğunu 5 dakika içinde çıkmamızın imkansız olduğunu söyledim. Yaralılar acı çekerken askerler gülüyordu’’ dedi.ABD vatandaşı David Schermerhorn da saldırı esnasında ‘’Challanger 1’’ gemisinde bulunduğunu, güvertede 3 kadının yaralandığını ve gözünde gaz bombasının patladığını vurgulayarak, ‘’Her ay bu yüzden aşı oluyorum’’ dedi.

18 BİNER YIL HAPİS

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında ‘Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek’ten 9 kez ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan toplam 18 bin 32’şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

4 günde 12 bin ziyaret

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Canik Belediyesi’nin organizasyonuyla Samsunlularla buluşan Mavi Marmara gemisini 4 günde 12 bin kişi ziyaret etti. Mavi Marmara gemisinin kentten ayrılacağı 15 Mart’a kadar 50 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.


UCM’nin Mavi Marmara sınavı

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrail’in Mavi Marmara baskını davasını soruşturmama kararına itiraz eden Mavi Marmara avukatları, UCM savcısının 30 Mart’ta vereceği kararı bekliyor. İsrail’in Mavi Marmara gemisine yönelik baskınını, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı hukuk ekibi, soruşturma yapmama kararı alan mahkemeye, “Mavi Marmara baskının İsrail’in Gazze’deki saldırılarının devamı” olduğu yönünde başvuruda bulundu. İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, yaptığı açıklamada, merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan UCM’de görülen davada, mahkemenin soruşturmayı sona erdirdiğini anımsattı. Mavi Marmara mağdur avukatlarının 29 Ocak’ta İsrail’in cezalandırılması için yeni itiraz dilekçesi verdiğini aktaran Dede, “Mahkemenin savcısında, ‘Evet burada bir insanlık ve suçu işlendi. Burada on kişi ölmüş ama en az 100 kişi ölseydi bakardık’ mantığı vardı” dedi. Hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirten Dede, “Bu davadan siyasi değil insani bir kararın çıkmasını bekliyoruz. Bu dava bir anlamda turnusol kağıdı olacak. Sudan Cumhurbaşkanı’nı mahkum etmek, yargılamak kolay. Mahkeme, İsrail’i yargılayabilecek mi, bunu göreceğiz” diye konuştu.

#Mavi Marmara
#İHH
#Cihat Gökdemir
9 yıl önce