|

İsrail ırkçılık suçu işliyor

Dünya İsrail’in insan hak ve katliamlarını konuşuyor. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından ‘İsrail’in Filistin/Gazze topraklarında sebep olduğu insan hakları ve insancıl hukuk ihlalleri’ çalıştayı düzenledi.

Saliha Engin
04:00 - 30/01/2024 Salı
Güncelleme: 06:34 - 30/01/2024 Salı
Yeni Şafak
‘İsrail’in Filistin/Gazze topraklarında sebep olduğu insan hakları ve insancıl hukuk ihlalleri’ çalıştayı
‘İsrail’in Filistin/Gazze topraklarında sebep olduğu insan hakları ve insancıl hukuk ihlalleri’ çalıştayı

Çalıştayda uluslararası hukuk, tarih siyaset, teoloji, hak ihlalleri ve kolonizasyon başlıkları altında birçok akademisyen tarihten bu güne Filistin meselesini ele aldı.


İSRAİL’İN SUÇLARININ TAKİPÇİSİYİZ

FSM Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, bu zulmün 75 yıldır insan hakları ihlallerine neden olduğunu belirterek, “Özellikle 7 Ekim’den sonra insancıl hukuk ihlalleri ve soykırım girişimi Uluslararası Adalet Divanı tarafından tescil edilmiştir. Böyle bir sürecin içerisinde Türk akademisi olarak bizler de İsrail’in gerçekleştirildiği bu suçların takipçisi olduğumuzu göstermek için ulusları hukuk bağlamında gerekli mercilere raporlayarak ulaştırmak için bir çalıştay hazırladık” dedi.


AKADEMİSYENLERİN SESİ OLACAĞIZ

Türk akademisinin bu konudaki duyarlılığını göstermek amacıyla bu çalışmayı yaptıklarını söyleyen Kurşun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güney Afrika’yla başlayan Türkiye ve diğer ülkelerin desteklediği Uluslararası Adalet Divanı’nda sürmekte olan davanın veya bundan sonra yeni açılacak davaların sürdürülebilmesi için veriler hazırlamak amacındayız. İsrail lobisi bütün dünyadaki akademileri bir şekilde esir almıştır. Esir aldığı bu akademilerin sözcüsü olmak istiyoruz çünkü onlar çeşitli nedenlerden dolayı konuşamıyorlar. Ünlü kabul görmüş bir üniversitede rektör konuştuğu için görevden alınırken dünya akademisinin ne derece döküntü içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu çerçevede bizler bunun korkulacak bir şey olmadığını akademinin de bir şekilde sorumluluk üstlenebileceğini göstermek istedik.”


#Gazze
#İsrail
#suç
#ırkçılık
3 ay önce