|

İstanbul-Houston limanla kavuşacak

Türk iş adamları Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Teksas''a çıkarma yaptı. Bu kapsamda İstanbul Limanı ile Houston Limanı arasında mutabakat zaptı imzalandı, Borusan A.Ş Houston''da çelik boru yatırımında düğmeye bastı

CAHİT SARAÇOĞLU / HOUSTON
00:00 - 4/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:43 - 3/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
İstanbul-Houston limanla kavuşacak
İstanbul-Houston limanla kavuşacak

Ekonomi Bakanlığı''nın ABD''nin eyaletlerine yönelik başlattığı Türkiye''ye yatırım çekme atağında Teksas Eyaleti''nin önemi daha da öne çıkmaya başladı. Bu kapsamda Türk Hava Yolları''nın (THY) haftada 4 gün İstanbul-Houston uçuşunun seferleri başlatılırken, İstanbul Limanı ile Houston Limanı arasında mutabakat zaptı imzalandı, bir yandan da dev Türk firmalarından Borusan A.Ş Houston''da çelik boru yatırımında düğmeye bastı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan''ın Türk-Amerikan İşadamları Konferansı''na katılmak üzere geldiği ABD''nin Teksas Eyaleti programına 20 Türk firması katıldı. Bu firmalar 200 civarında Houstonlu firma ile görüşmeler yaptı. Bakan Çağlayan, duyduğu memnuniyeti dile getirirken, ''Her Türk firması 10 ABD''li şirket ile görüşüyor'' ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK TÜRK YATIRIMI

Bu arada ABD''ye en büyük Türk yatırımının temeli de dün atıldı. Borusan Holding A.Ş, çelik boru üretimi için 150 milyon dolarlık sondaj ve çelik hat boru tesisinin temelini attı. Fabrika 2014 yılında faaliyete geçecek ve bir yılda 300 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak. Fabrikada 350 işçi istihdam edilecek.

Türkiye, dünyanın yarısına ulaşmaktır

Türkiye''nin etrafında 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülke bulunduğuna dikkat çeken Çağlayan, Türkiye''de kazananların haritaya baktıklarında bunu iyi gördüklerine inandığını söyledi. Çağlayan, ''Türkiye''nin çevresindeki bu ülkeler 18 trilyon dolarlık dünya ticaretin yarısını, yani 9 trilyon dolarlık kısmı gerçekleşiyor. Kuzey Afrika''ya, Orta Asya, Kafkasya ve Türk Cumhuriyetlerine açılmak istiyorsanız bilin ki yolu Türkiye''den geçiyor'' şeklinde konuştu.


11 yıl önce