|

İstanbul, konuklarına hazır

NATO'nun 17. zirvesine katılacak 23 devlet başkanı, 22 başbakan, 100'e yakın bakan ile 3 bin katılımcının çoğu dün İstanbul'a geldi. 3 bin 500 gazeteci, İstanbul'dan dünyaya yayın yapıyor

Yeni Şafak
00:00 - 28/06/2004 Pazartesi
Güncelleme: 16:47 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

NATO'nun 55 yıllık tarihinde yapılacak 17. zirveye katılacak devletlerin başkan ve başbakanları dün İstanbul'a geldi.

ABD Başkanı George W. Bush, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İngiltere Başbakanı Tony Blair, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi başta olmak üzere, Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Çırvenkovski, Litvanya Cumhurbaşkanı Arturas Paulauskas, Romanya Cumhurbaşkanı Ion İliescu ve Başbakanı Adrian Nastase, Slovakya Başbakanı Mikulas Dzurinda, Letonya Cumhurbaşkanı Vaira Vike Freiberga, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ve Başbakan Simeon Sakskoburgotski, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Portekiz Başbakanı Jose Manuel Durao Barroso, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ve Başbakanı Vladimir Spidla Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker ile Macaristan Başbakanı Peter Medgyess, İstanbul'a geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, NATO Genel Sekreteri Jaap De Hoop Scheffer, ABD Savunma Bakanı Ronald Rumsfeld, önceki gün gelmişti.

Dünyanın gözü kulağı İstanbul'da

Zirve boyunca dünyanın gözü kulağı İstanbul'da olacak. Zirve sayesinde 3 bin 500 gazeteci, televizyon, internet ve gazeteleri aracılığı ile Türkiye'yi dünyaya tanıtacak; politikacılar, sivil toplum örgütleri, Türkiye'nin vizyonunun dünyaya aktarılmasına aracı olacak.

Erdoğan'dan yemeğe 'ince' protesto

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanlarına Dolma Bahçe Sarayı'nda akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, ile aralarında ABD Başkanı Bush, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'ın da bulunduğu konukları, Dolmabahçe Sarayı'nın üst katında karşıladı. Yemekten önce liderler ayaküstü sohbet ederken, Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Bush, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'in eşi Cherie Blair ile bir süre konuştu. Fotoğraf çekiminin ardından Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu'nda verilen yemekte, Cumhurbaşkanı Sezer'in masasında, sağında Başkan Bush, solunda Fransa Cumhurbaşkanı Chirac yer aldı. Sezer, yemeğe Erdoğan hariç tüm liderleri eşleri ile çağırdı. Erdoğan'ın yemeğe smokinsiz gelmesi ve aile fotoğrafında yer almaması ise, 'eşsiz daveti protesto ettiği' şeklinde yorumlandı.

ZEBARİ: TÜRK ASKERİNİ İSTERİZ

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, 'eğitim çerçevesinde olduğu sürece Türk askerini Irak'ta görmekten memnuniyet duyacaklarını' söyledi. Zebari, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Çırağan Sarayı'nda verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevapladı. Zebari, NATO'nun Irak güvenlik güçlerini eğitmesinin gündemde olduğunun hatırlatılması ve bu çerçevede Türk askerinin Irak'a gelişine nasıl bakıldığının sorulması üzerine, "Tabii ki eğitim çerçevesinde geldiği sürece memnuniyetle karşılarız, burada barış gücü ya da muharip güçten değil, eğitimden söz ediyoruz" diye konuştu. Irak Başbakanı İyad Allavi, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'e örgütün Irak güvenlik güçlerine eğitim vermesini talep etmişti

BAŞBAKAN TEK DAVET EDİLDİ
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna, Dolmabahçe Sarayı'nda verdiği yemeğe tüm liderler eşleriyle katıldı. Sezer'in Başbakan Erdoğan'ı 'eşsiz' davet etmesi nedeniyle Başbakan, geceye tek başına katılmak zorunda kaldı. Sezer'in bu tutumu, lider eşleri tarafından garip karşılandı.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce