|

İstanbul lale ile buluştu

İstanbul 13. Lale Festivali Emirgan Korusu’nda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile Vali Vasip Şahin’in katılımı ile başladı. Başkan Uysal bu yıl İstanbul’un park ve bahçelerine 30 milyon lale soğanı diktiklerini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:55 - 4/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
İstanbul Lale Festivali kapsamında Büyükşehir Belediyesi kentin dört bir yanını lalelerle donattı.
İstanbul Lale Festivali kapsamında Büyükşehir Belediyesi kentin dört bir yanını lalelerle donattı.

İstanbul’da bu yıl 13’üncüsü düzenlenen İstanbul Lale Festivali kapsamında Büyükşehir Belediyesi kentin dört bir yanını lalelerle donattı. Başta Emirgan Korusu olmak üzere, Orta Asya’dan Anadolu’ya, kilimlerden tablolara, bahçelerden parklara kadar Türk kültürünün önemli bir sembolü olan lale, bir kez daha İstanbullularla buluştu. İstanbul Lale Festivali Emirgan Korusu’nda İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve İstanbul Valisi Vasip Şahin’in katılımı ile başladı. Festivalde konuşan Başkan Mevlüt Uysal, belediye olarak 1-30 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’un güzelliklerini ortaya çıkaracak Çiçek Festivali gerçekleştireceklerini söyledi.

TAMAMI YERLİ ÜRETİM

İstanbul’u süsleyen lalelerin tamamının yerli üretim olduğunu belirten Başkan Uysal, “Daha önceleri Türkiye’de yeteri kadar üretim yapılmadığı için yurt dışından getiriliyordu. Artık lalelerimizin üretimini İstanbul’un Şile’nin Çatalca’nın köyleri, İstanbul dışında belirli yerlerde köylülerimiz yapıyor. 1-30 Nisan arasında gerçekleştirdiğimiz tüm etkinliklerin toplam maliyeti 10,5 milyon TL civarında. Lale Festivali’nin maliyeti bir iki parkın peyzajına harcadığınız rakamdan çok yüksek değil” dedi.


‘İSTANBUL’A 125 ÇEŞİT LALE DİKTİK’

Bu yıl İstanbul’da 125 çeşit lale dikildiğini belirten Başkan Uysal, “İstanbul’da 1750’li yıllarda bin 588 lale çeşidi olduğu söylenir. Bu rakam bugünkü sayının on katından bile fazla. Tabi en azından bunu tekrar gündeme alarak lale çeşitlerinin hayat bulması için lale vakfını kuruyoruz. Onun çalışmaları içindeyiz” dedi.

‘LALE İSTANBUL’A GERİ DÖNECEK’

İBB’nin bu geleneği 13 yıldır düzenlediğini dile getiren İstanbul Valisi Vasip Şahin de lalenin Türkiye’nin tarihten gelen önemli markası olduğunu söyledi. Vali Şahin, “Lale bizim şiirimizin sanatımızın resmimizin, figürümüzün ana görsellerinden biri. Hollanda başta olmak üzere lale farklı coğrafyaları süslemektedir. Türkiye’de 125 lale çeşidi üretiliyor, ama geçmişte bin 588 lale çeşidi bu topraklarda yetişmiştir. 15 sene önce bu elimizde yarısı kadar bile çeşit yoktu. Hamdolsun Büyükşehir’in yaptğı çalışmalar sonucu çeşidimiz artıyor. İnanıyorum ki, zamanla aradaki fark kapanacak ve lale florası bu ülke geri dönecek” ifadelerini kullandı.

  • 30 MİLYON LALE TOPRAKLA BULUŞTU
  • Festival kapsamında Emirgan Korusu başta olmak üzere İstanbul’un çeşitli semtlerine 30 milyon lale dikildi. Yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulan laleler Emirgan Korusu’na gelen amatör ve profesyonel birçok fotoğrafçının ilgi odağı oldu. Başkan Uysal ve Vali Şahin’in rengarenk lalelerin fotoğrafını çekmesi renkli görüntülere sahne oldu. Başkan Uysal, protokol üyeleri, çocuklar ve vatandaşlarla birlikte bol bol hatıra fotoğraf çektirdi.

DEV LALE HALISI YİNE SERGİLENECEK

13. İstanbul Lale Festivali kapsamında, Emirgan Korusu ile Göztepe 60. Yıl Parkı çeşitli etkinliklere sahne olacak. Festivalde, Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası ve Üniversitelerarası Plaj Futbolu Turnuvası gibi spor etkinlikleri de yapılacak. Ayrıca 11 Nisan’da Sultanahmet Meydanı’nda dördüncü kez İstanbullularla buluşacak lale halısı, toplam bin 734 metrekare olacak ve 565 bin lale kullanılacak.

#Lale
#İstanbul
6 yıl önce