|

İstanbul’da aday çıkarmayız

MHP lideri Bahçeli, mahalli seçimde İstanbul için aday göstermeyeceklerini açıkladı. “MHP İstanbul’da bir aday çıkartarak kendi kendini kandırarak Türk siyasetinde varlığını devam ettiremez” diyen Bahçeli, Ankara ve İzmir için de ittifak vurgusu yaparak, 3 büyükşehirde HDP ile CHP ittifakının kazanmasının Cumhur- başkanlığı Hükümet Sistemi’nden geri dönüş anlamına geleceği uyarısı yaptı.

Nur Banu Aras
04:00 - 21/09/2018 Cuma
Güncelleme: 03:27 - 21/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
MHP lideri Devlet Bahçeli’den sürpriz açıklamalar geldi.
MHP lideri Devlet Bahçeli’den sürpriz açıklamalar geldi.

24 Haziran’da kurulan Cumhur İttifakı’nın marta taşınıp taşınmayacağı merak edilirken, MHP lideri Devlet Bahçeli’den sürpriz açıklamalar geldi. Bahçeli’nin açıklamalarından öne çıkan mesajlar özetle şöyle: “(Yerelde ittifak): Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi artık geri dönülmez bir yoldadır. Bu anlayışı sürekli kılabilmek için yerel yönetimler sistemi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin (CHS) kalıcı olabilmesi için bir izdüşümü olan bir seçimdir.

3 BÜYÜKŞEHİRDE SONUÇ ALINMALI

Bir öneride bulunuyoruz. Bu öneri dört aşamalıdır. Birincisi; hem uluslararası kuruluşlar, hem Türkiye ile ilgilenen devletler CHS’ni destekleyenlerin 3 büyükşehirde istedikleri sonucu alamamaları durumunda, ‘Sistem meşruiyetini kaybetmiştir’ diyerek bir istismar siyaseti geliştirebilirler. Üç büyükşehir (İstanbul, Ankara, İzmir) Türk siyasetini yönlendiren şehirlerdir. Mutlak suretle Cumhur İttifakı temelinde uzlaşan, CHS’den yana olan bir sonucun elde edilmesi hem sistemin kökleşmesi, yerleşmesi hem de Türkiye’nin demokratikleşme sürecine girmesi ve toplumun normalleşmesi açısından önem arz etmektedir.

PKK VE FETÖ’NÜN ELİNDEN ÇIKARILMALI

Eğer bu 30 büyükşehirde, CHP-HDP eklemlenmiş bir yapıda seçime girer ve adayların içerisinde PKK yanlısı veya kişiler de aday gösterilir, bundan da sonuç alınırsa, bu defa terörle mücadelenin bir boyutu tartışmaya açılır. Türkiye, 15 Temmuz öncesi ve sonrasında 102 büyükşehir il, ilçe, belde seçim çevresini kayyuma götürmek mecburiyetinde kalmıştır. CHP'nin HDP ile ilişki kurarak, Türkiye'yi bir yönetim şekline tekrar döndürmek istemeleri bazı sorunları beraberinde getirir. 94 tane PKK'lı belediye 8 tane de FETÖ'cü belediye yönetimi vardı. Bunların tekrar sonuç alması hali terörle mücadeleyi sıfırlar. Kayyum atanmış belediyeler mutlak suretle PKK ve FETÖ kontrolünden çıkarılmalıdır.

GÖRÜŞMELER BAŞLAMADI…

Köklü bir yapısı olan MHP 2014 yılında aldığı belediyeleri koruyabilmeli ve mümkün olduğu kadar da sayısal yönden artırabilmeli. Henüz görüşmeler başlamadı. Türkiye'de bazı çevreler, Cumhur İttifakının devamını istiyor. 3 büyükşehirde sonuç HDP ile CHP'nin ‘Biz burayı kazandık’ sözü olursa bu taktirde ikinci yapacakları iş hemen o gece 'Recep Tayyip Erdoğan istifa etsin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi meşruiyetini kaybetmiştir. Hemen parlamenter sisteme dönelim' olur. Nasıl döneceklerse? Bu tartışmayı sabırsızlıkla bekleyen birçok kişi de var.

KENDİMİZİ KANDIRMAYIZ

(Aday çıkarmama olur mu?) Aday çıkaracağımız yer olur, çıkarmayacağımız yer olur. İstanbul’da çıkarttığımız adayların geçmişte ne kadar oy aldıkları belli. Aday çıkartıp, belediye başkanlığını kazanamayacağınız yerde bir aday çıkarıp, ‘bizim de adayımız var’ demenin bir manası var mı? Olmayacak olan bir şeye ‘Olur’ damgası vurarak kendi siyasetimizi şekillendirmeye çalışmıyoruz.

  • CHP millete iade etmeli
  • (İş Bankası hisseleri) İş Bankası, Türkiye'nin her siyasi tartışmasında gündeme getirilen bir konu olarak görmeli ve bunu çözüme kavuşturmalı. CHP'nin Atatürk'ün mirası diye nitelendirilen yüzde 28'i Türk milletine iade etmesi lazım, Atatürk'ün gerçek varisi Türk milletidir. Bunu Türk milletine iade ettiğini beyan etsin mesele kalmaz.

Esad’la görüşme tarihi hata olur

(İdlib’deki gelişmeler) Soçi'de yapılmış toplantıdaki mutabakat Türkiye için hayırlı olmuştur. Bu konuda Türkiye'nin ortaya koyduğu kararlı duruş bu sonuca ulaştırmıştır. Esad'la Recep Tayyip Erdoğan beyin bir görüşmeye zorlamanın, dayatmanın kime ne faydası olacak? CHP bu aklından vazgeçmelidir. MHP'nin görüşü de budur. Esad'sız bir Suriye'dir. Sayın Cumhurbaşkanı görüşmeye kalkarsa tarihi hata yapar. İdlib konusunda Rusya ile uzlaşmaya varılması doğru bir karardır, Türkiye göçü önler.

Eskiden takımı sayardık şimdi dilim dönmüyor

Devlet Bahçeli, Galatasaray’ın galibiyetine ve Beşiktaş’ın UEFA maçına ilişkinde değerlendirmelerde bulundu. Bahçeli şunları kaydetti: "İmparator Türkiye imparatorluğundan Avrupa imparatorluğuna doğru yönelmiş. Beşiktaş’ın yeni başkanını da tebrik ettim. Bize çok hücum ettiler ama artık bu yabancı oyuncu meselesi de tartışılır hale geldi. Bir takım sayacağım, eskiden tüm takımı sayıyorduk. Şimdi dilim dönmüyor."

  • Memleketi çok seven Kürt aşiretler var
  • (Kayyumlu belediyelerde aday belirleme) Memleketini seven çok sayıda Kürt aşireti vardır. Her biri saygındır, her biri çevresinde etkin insanlardır. Onları terör korkusundan arındırıp mahalli idareler seçimlerinde hangi partiyi istiyorlarsa oradan aday olmalarını teşvik etmek lazım. Yani oranın iradesiyle bunu çözmek lazım. Yani onlar demeli ki 'biz artık PKK'lı bir belediye başkanı istemiyoruz, huzur istiyoruz, güven istiyoruz'. Bunu neyle yapacak? Biz de diyoruz ki, ‘Bunu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni yapanlarla beraber yapabilirsiniz.

#MHP
#İttifak
#Yerel Seçim
#İstanbul
6 yıl önce