|

İstanbul'da tarihi Ortodoks buluşması

Ortodoks aleminin en güçlü iki din adamı Fener Patriği Bartholomeos ve Moskova Patriği Kiril, İstanbul'da buluştu. Bartholomeos ile arasında gerginlik olduğu bilinen Patrik Kiril, öğle saatlerinde İstanbul'a kalabalık bir heyet ile geldi.

Yasin Yılmaz
00:00 - 5/07/2009 Pazar
Güncelleme: 02:55 - 5/07/2009 Pazar
Yeni Şafak
İstanbul'da tarihi  Ortodoks buluşması
İstanbul'da tarihi Ortodoks buluşması

Ortodoks âleminin en güçlü iki din adamı Patrik Bartholomeos ve Patrik Kiril, İstanbul'da bir araya geldi. Yeni Moskova Patriği Kiril, İstanbul'a gelerek aralarından gerginlik olan Fener Patriği Bartholomeos ile ilk defa görüştü. Ortodoks aleminde 'tarihi buluşma' olarak nitelendirilen görüşmelerde araları açık olan Fener-Moskova ilişkilerinin geleceği belirlenecek.

Patrik Bartholomeos'un, Estonya'da 1996 Şubat'ında kurduğu Estonya Kilisesi'ni, Moskova Patrikliği'nin kendi yetki bölgesinde bulunduğunu savunarak tanımaması ve Ukrayna Kilisesi'nin kime bağlı olacağı konuları iki patrikhane arasında gerginliğe neden olmuştu. Moskova, Fener Patrikhanesi'nin, "eşitler arasında birinci" olduğunu kabul ediyor ama Bartholomeos'u dünyadaki 250 milyon Ortodoksun lideri olarak tanımıyor.

RUHBAN OKULU SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Bu arada Fener Rum Patriği Bartholomeos, misafiri Kiril ile birlikte gazetecilerin sorularını cevapladı. Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasının gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine Bartholomeos, "Ümit ediyoruz ki hükümetimiz bu konuyu çözmeye kararlıdır. İnşallah daha fazla gecikme olmaz, gereken adımlar atılır. Bize Ankara'dan bir bilgi gelmedi, gazetelere yansıyanlarla yetiniyoruz" diye konuştu.


Sultanahmet'i ziyaret edecek

Papa 16'ncı Benedikt'in "Huzur Duruşu"nda bulunarak dua etmesine ev sahipliği yapan Sultanahmet Camii, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kiril'i ağırlayacak. İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, misafirini Hünkar Mahfili'nde ağırlayacak. Kiril, pazartesi günü de Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile bir araya gelerek "Türkiye'deki Rus Ortodoksların sorunlarının giderilmesiyle ilgili" görüşeceği belirtildi. Pazartesi gününe kadar İstanbul'da kalacak Kiril, pazar günü Fener Rum Patrikhanesi'ndeki Ayios Yeorgios Kilisesi'nde Bartholomeos ile ayin yönetecek. Patrik Kiril'in pazartesi günü Ankara'ya geçerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.


Fener'i tanıdı mı

Bartholomeos ile hiçbir zaman yıldızı barışmayan eski Moskova Patriği Aleksy'in ölümüyle, yerine seçilen Kiril'in ilk dış gezisini İstanbul'dan başlatması, "Fener Patrikhanesi'nin önceliğini, tarihini ve geleneğini tanıdı" yorumlarına neden oldu.



15 yıl önce