|

İşte KEİ sonuç bildirgesi

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) 15. Yıl Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, bölgede süregelen ihtilafların üye ülkeler arasındaki işbirliğini sekteye uğrattığı belirtilerek, ülkeler arasındaki ihtilafların çözümünde uluslararası hukuk kurallarının ve ilkelerinin temel alınması gerektiği vurgulandı.

Anka
00:00 - 25/06/2007 Pazartesi
Güncelleme: 20:49 - 25/06/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
İşte KEİ sonuç bildirgesi
İşte KEİ sonuç bildirgesi

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) 15. Yıl Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, bölgede süregelen ihtilafların üye ülkeler arasındaki işbirliğini sekteye uğrattığı belirtilerek, ihtilafların çözümünde uluslararası hukuk kurallarının ve ilkelerinin temel alınması gerektiği vurgulandı.

Bildirgede, KEİ'nin bölgesel ve uluslararası ilişkilerde aktif ve güvenilir bir ortak olarak rolünü sağlamlaştırdığı ifade edilerek, “Önümüzdeki zorluklara göğüs germeye hazırız” mesajı verildi. Bölge halklarının yaşam kalitesini artırmak üzere çevrenin korunması, ticaret, ulaştırma, turizm, enerji, telekomünikasyon, bilim, teknoloji ve terörle mücadele gibi konularda işbirliği zemininin sağlamlaştırılmasının önemine dikkat çekilen bildirgede, KEİ ülkelerinin ekonomik işbirliğini artırmak üzere özel projeler geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

KEİ ülkelerinin enerji alanındaki işbirliğini derinleştirmek ve enerji kaynaklarının adil paylaşımının güvence altına alınması amacıyla AB ve diğer uluslar arası kuruluşlarla ortak hareket etme arzusunun yinelendiği bildirgede, özellikle BM ve AB ile ilişkilerin geliştirilmesinin önümüzdeki dönemin en önemli konuları arasında yer aldığı kaydedildi.

Bildirgede, zirvede Avrupa Komisyonu'na gözlemci statüsü verilmesinin memnuniyetlye karşılandığı dile getirilerek, “AB'yi KEİ ile birlikte, Karadeniz Sinerjisi sürecinin resmi başlangıcını temsil edecek ortak bir Bakanlar Toplantısı düzenlemeye davet ediyoruz” denildi.

17 yıl önce