|

İstihbarat paylaşımı devam edecek

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, "Montrö Anlaşmasında değişiklik yapılmasını isteme gibi bir planımız yok" dedi.

Aa
00:00 - 15/09/2008 Pazartesi
Güncelleme: 20:25 - 15/09/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
İstihbarat paylaşımı devam edecek
İstihbarat paylaşımı devam edecek

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Montrö Anlaşmasında değişiklik yapılmasını isteme gibi bir planlarının olmadığını söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği konutunda basın toplantısı düzenleyen Mullen, ABD Genelkurmay Başkanı olarak Türkiye'yi ilk ziyaretini yaptığını, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da yeni görevi çerçevesinde ilk kez kendisini ağırladığına dikkati çekerek, "Burada olmak ve kendisiyle görüşmek benim için büyük şeref" dedi.

Orgeneral Başbuğ'u uzun yıllardır tanıdığına değinen Mullen, Türkiye'yi ziyaretine ve iki ülke arasındaki güçlü askeri ilişkiye çok önem verdiğini belirtti.

Türkiye'nin çok kritik bir bölge içinde yer aldığına işaret eden Mullen, Orgeneral Başbuğ ile, en önemlilerinden biri terör örgütü PKK'ya karşı mücadele olmak üzere pek çok askeri konuyu konuştuklarını kaydetti. Mullen, ortak işbirliğine öncelik verdiklerini ve gelecekte de vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştüğünü hatırlatan Mullen, "İki ülke ortak menfaatleri paylaşıyor ve gelecekte de paylaşmaya devam edecek" diye konuştu. Ziyaretiyle ilgili açıklamasının ardından soruları yanıtlayan Mullen, "ABD'nin, Montrö Anlaşmasının değiştirilmesi talebinde bulunma gibi bir planı var mı" sorusu üzerine, böyle bir planlarının olmadığını ifade ederek, "Amerikan gemileri bu anlaşmaya tamamen uymuşlardır ve bu çerçevede hareket etmeye devam edeceğiz. Gürcistan'a giden Amerikan gemilerinin hepsi insani yardım götürme amacıyla yola çıkmıştır" dedi.

İnsani yardımlar için neden sivil değil de askeri gemilerin kullanıldığına dair soru üzerine de Mullen, krizle bağlantılı olarak acilen harekete geçilmesi gerektiğini ve bu gemilerin hazır olduğunu söyledi. İnsani yardımlarda daha önce de Amerikan Deniz Kuvvetlerinin gemilerinin kullanıldığını söyleyen Mullen, kendi ülkesindeki yardım çalışmalarında da, 2004 yılında Endonezya'daki tsunami felaketinde de bu şekilde yardımlar yaptıklarına dikkati çekti.

ABD'nin Irak'tan asker çekme sürecinde Türkiye'den beklentisine dair bir soruya da Mullen, görüşmelerinde Irak konusunu ele aldıkları, ancak Türkiye'den özel bir talebinin olmadığı yanıtını verdi.

Sınırötesi tezkereye dair soru üzerine de Mullen, bu konudaki politikayı belirlemenin Türk hükümetine ait olduğunu söyledi. Mullen, geçen yıl ABD'nin de desteğini alan sınırötesi operasyonların başarılı olduğu düşüncesini dile getirdi.

Mullen, terör örgütü PKK konusundaki istihbaratın devam edip etmeyeceği şeklindeki soruyu da "PKK terörüne karşı mücadele etmeyi her zaman sürdürmemiz gerekiyor bunu da yapmaya kararlıyız. Bu konudaki istihbarat paylaşımı da devam edecektir" diyerek yanıtladı.

Afganistan konusunda ABD'nin Türkiye'den beklentisinin olup olmadığının sorulması üzerine de Mullen, Afganistan konusunu de detaylı şekilde ele aldıklarını, Türkiye'nin Afganistan'a olan desteğinden müteşekkir olduklarını ifade etti.

Uzun vadede de Afganistan'da birlikte çalışmaya devam etmeleri gerektiğini kaydeden Mullen, bu ülkenin sadece askeri değil, ekonomi ve kalkınma açısından da büyük ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Bir soru üzerine, Türkiye'ye gelişinin ana amacının iki ülke arasındaki askeri ilişkiler olduğunu söyleyen Mullen, Orgeneral Başbuğ görevi devraldıktan sonra onun ilk ziyaretçisi olmaktan büyük onur duyduğunu söyledi. Aralarındaki güçlü ilişkileri devam ettirmek istediğini belirten Mullen, bir başka soruya cevaben, temasları sırasında, Irak'ın kuzey sınırı, orada karşılaşılan zorluklar ve bu zorluklarla mücadelede işbirliğini devam ettirmeleri gerektiği hususlarına değindiklerini aktardı.

Mullen, Gürcistan'ın olası NATO üyeliğine dair soru üzerine, bu ülkenin NATO üyesi olma yolunda ilerleyen bir ülke olduğuna dikkati çekerek, yakın tarihte NATO üyesi olmuş ülkelerle karşılaştırıldığında görüldüğü üzere, üyeliğin uzun bir yol olabileceğini kaydetti.

"Ama yine de taahhüt ortadadır" diyen Mullen, Gürcistan'ın NATO üyesi olması halinde, olası bir saldırıda, NATO'nun kurallarına göre kolektif savunmanın doğal olarak yapılacağını ve ittifakın, kurallar çerçevesinde müdahale edeceğini söyledi. Mullen, "Rusya'nın işgali hepimizi endişelendirdi. Gelecekte Rusya'nın hiçbir ülkeye bu şekilde bir akın düzenlememesi, işgalde bulunmamasını temin etmeliyiz" dedi.

Bir soru üzerine, NATO ülkeleri ve Karadeniz'in çevresindeki ülkelerin katıldığı Karadeniz'deki operasyonların uzun bir geçmişe dayandığını kaydeden Mullen, "Uluslararası deniz sahası ve Montrö Anlaşması çerçevesinde orada varlığımızı sürdürmeyi umuyoruz" dedi.

Mullen, bir diğer soruya yanıtında, Türkiye'deki temaslarında Kerkük'ün ve kuzey Irak'ta barış ve istikrarın önemi hakkında konuştuklarını belirtti. Bölgede çözülmesi gereken sorunların farkında olduklarını söyleyen Mullen, "Bunlar siyasi konular. Biliyorum ki, hem Irak hem benim ülkem hem Türkiye hem de diğer ülkelerdeki siyasetçiler de bu konularda endişelere sahip. Biz bu konuları barışçıl, Irak'ın bütünlüğünü sağlayacak yönde bir çözüm bulmalıyız" diye konuştu.

Mullen, başka bir soru üzerine de Pakistan-Afganistan sınırının çok tehlikeli bir sınır olduğuna değinerek, El Kaide ve Taliban gibi örgütler için de bu sınırın güvenli bir bölge oluşturduğunu kaydetti.


16 yıl önce