|

İtalya'da Di Pietro bizde de Sarıkaya

Görevden alınan Van savcısı Sarıkaya, temiz eller operasyonuyla anılan ve ülkesinde "dokunulmaz" kabul edilen alanlara ilişkin yaptığı cesur çıkışları İtalyan Savcı Di Pietro'ya benzetiliyor

Yeni Şafak
00:00 - 30/04/2006 Pazar
Güncelleme: 12:46 - 6/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Şemdinli iddianamesini hazırlayan ve bir süre önce Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından görevden alınan eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, temizeller operasyonunun simgesi İtalyan savcı Di Pietro'ya benzetiliyor.

İNTERNETTEKİ YORUMLAR

İnternet siteleri görevden alınan Sarıkaya'ya destek yazıları ve yorumlarıyla doldu. "superpoligon.com" adlı haber sitesindeki bir yorumda, "Bir savcı ülke geleceğine ipotek koyan gizli bir yapılanmadan bahsedince haddini bilmezlik oluyor. İtalya'da Di Pietro haddini aşmasaydı italya ne halde olurdu?" denilirken, bir başka yorumda da, "Sarıkaya'yı gördüğümde, aklıma İtalyan savcıları geliyor. Onlar mafyayı çökertti. Bir tane Ferhat çıktı, basın ve bazı çevreler onu çökerttiler" deniliyor.

HUKUK SİTELERİ

Sarıkaya hukuk sitelerinin de gündemine oturmuş durumda. "adalet.org" adlı hukuk sitesinde bir hakimin yorumunda, "Sarıkaya'nın suçluluğu hakkında belge ve bilgi yoksa (ki varsa açıklanmalıydı) iddianame yazdı diye görevinden ihraç edilmesini anlamak mümkün değil" deniliyor.

TBB'NİN SİTESİ

TBB'nin internet sitesi de Sarıkaya'nın İtalyan savcıya benzetilmesine ilişkin bazı köşe yazılarına yer verdi. "yeniozgurpolitika.org" adlı sitede de Hatip Dicle, Sarıkaya'nın Di Pietro'nun aldığı destekten mahrum olduğunu yazıyor.

  • ALİ EYVAZ / ANKARA
    Di Pietro ne yapmıştı?

    1990'lı yılların başında İtalya'daki politikacı-işadamı-mafya-askeri ve sivil bürokrat ağını hedef alan Di Pietro, suikast girişimi dahil bir dizi engelleme ile karşılaşmış, ancak İtalyan bağımsız yargı sisteminin arkasında durmasıyla bu ilişkileri ortaya çıkarmayı başarmıştı. Askeri ve sivil devlet ihaleleri İtalya'da rüşvet ve yolsuzluğun başlıca kaynağını teşkil ediyordu. Di Pietro'nun başlattığı "temiz eller" sürecinde 5 başbakan hakim karşısına çıktı, biri hapse diğeri ise sürgüne gönderildi. Bu süreçte 30 da bakan yargılandı. Di Pietro'ya karşı kurulan müthiş ittifak, 1995 itibariyle savcı hakkında tam 27 dava açtırmış ve Pietro'yu görevinden istifa ettirmeyi başarmıştı.



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce