|

İTO'dan ticaretin envanteri geliyor

İTO, Avrupa Topluluğu'nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE) sistemine geçiyor. Mayıs ayı sonu itibariyle geçilecek olan sistemle Avrupa Birliği'ne ticari anlamda uyum kolaylaşacak

Serkan Biter
00:00 - 3/04/2008 Perşembe
Güncelleme: 01:18 - 3/04/2008 Perşembe
Yeni Şafak
İTO'dan ticaretin envanteri geliyor
İTO'dan ticaretin envanteri geliyor

İTO'nun NACE kodlama sistemine geçişi İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıda konuşan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "NACE kodlama sistemi Türkiye'de gerçek bir ticaret ve sanayi envanteri oluşturacak. Avrupa'dan alıcı Türkiye'ye gelip mikrofon alacam dediğinde benim elimde kimin mikrofon sattığına dair bir bilgi yok. Bu sistem ile birlikte üyelerimizin ana faaliyet alanı belirlenecek ve kimin neyi sattığını bileceğiz. NACE ile Bunun altyapısı oluşturuluyor" dedi.TOBB'nin İTO'na verdiği sürenin mayıs ayı sonunda kadar olduğunu söyleyen Yalçıntaş, "Bütün odalar içinde en çok üyeye sahip oda İstanbul Ticaret Odası'dır. Bizim odamızın şu an aktif ticari faaliyet yürüten üye sayısı 276 bindir. Dolayısıyla kısa zamanda, çok sayıdaki üyemizi bu yeni gruplandırmaya dahil etmek zorundayız. Bu nedenle üyelerimizden doğru beyanla kodlamalarını gerçekleştirmelerini talep ediyoruz. Eğer üyelerimiz yasal zorunluluğa rağmen kendi kodunu belirlemezse oda olarak re'sen kod belirlemek mecburiyetinde kalacağız" dedi.

EKONOMİYE STANDART GELİYOR

İstanbul Ticaret Odası(İTO), Avrupa Topluluğu'nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması olan NACE sistemine mayıs ayı sonu itibariyle dahil oluyor. Türkiye'deki her şirketin yaptığı faaliyete ilişkin uluslararası tanınırlığı bulunan bir kodu olmasını içeren NACE, ekonomik aktivitelere istatistiki bilgi oluşturulmasına Türkiye'nin sanayi envanterinin çıkarılabilmesine imkan verecek.


Üyelerine anketörlerle ulaşacaklar

Üyelere anketör firmalar ile ulaşılacak. NACE sistemi konusunda eğitimden geçirilen anketörler firma yetkilisiyle anket formlarını dolduracaklar ve bu anket formları ile firmaların faaliyet alanı ve NACE kodu belirlenecek. İsteyen firma yetkilileri formu doldurmak için anketörün ayağına gelmesini beklemeden İstanbul Ticaret Odası'nda oluşturulan merkezde doldurabilecek.


16 yıl önce