|

İttifaka formül aranıyor

AK Parti ve MHP arasında yerel seçim trafiği hız kazandı. Parti bazında ittifak yerine ortak aday belirleme üzerinde duruluyor. Erdoğan ve Bahçeli görüşmesinde detaylar netleşecek.

Fazlı Şahan
04:00 - 23/09/2018 الأحد
Güncelleme: 02:52 - 23/09/2018 الأحد
Yeni Şafak
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş

24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı ile başarılara imza atan AK Parti ve MHP yerel seçimlerde de ittifak üzerinde duruyor. Ankara'da karşılıklı olumlu mesajların ardından ittifak fromülleri konuşulmaya başlandı. AK Parti'nin ittifak için görevlendirdiği iki isim olan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Mehmet Özhaseki önümüzdeki hafta MHP ile temasa başlayacak.

MEVZUAT İZİN VERMİYOR

Görüşmeler kapsamında ittifak formülleri tek tek değerlendirilecek. 24 Haziran'a referans olan ittifak düzenlemesi milletvekilliği seçimini kapsadığı için yerel seçimlerde partilerin resmen ittifak yapabilmesine olanak tanıyan mevzuat bulunmuyor. Kağıt üzerine yapılacak bir ittifak için anayasanın değişmesi gerekiyor. Anayasanın 67'nci maddesinin son fıkrasında, “Seçim yasalarında yapılacak değişiklikler, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulamaz” hükmü yer alıyor.


ADAYLAR ÜZERİNDEN İTTİFAK

O nedenle pusula üzerinde ittifak yerine "adayda ittifak" formülü üzerinde durulacağı belirtiliyor. 24 Hazian seçimlerindeki gibi oy pusulasında ittifak olmayacak, adaylar üzerinden ittifak yapılacak.

SÖZ LİDERLERDE OLACAK

AK Parti ve MHP'nin yaptığı çalışmalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye sunulacak. Ay sonunda veya Ekim başında yapılması öngörülen Erdoğan ve Bahçeli görüşmesinde ittifak bir karara bağlanması bekleniyor.

  • Seçim odaklı değil
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan MKYK’da ittifak konusu da gündeme geldi. Toplantıda, Cumhur İttifakı’na teknik bir hadise olarak bakılmadığı Türkiye’nin beka sorununa karşı direnmek için bir birliktelik olarak görüldüğü konuşulduğu öğrenildi. MKYK’da, MHP ile yapılan ittifakın sadece seçim odaklı ve geçici olarak olmadığına dikkat çekildiği belirtildi.
#MHP
#AK Parti
#İttifak
#Numan Kurtulmuş
٪d سنوات قبل