|

İttifakla 2019’a

AK Parti ve MHP, seçim ittifakına imkan sağlayan 26 maddelik teklifi Meclis’e sundu. İttifak yapan partilerin aldıkları oyların toplamı yüzde 10’u geçerse, bu partiler barajı geçmiş olacak. Oy pusulasına siyasi partilerin protokolde belirledikleri ittifak unvanı yazılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/02/2018 Thursday
Güncelleme: 02:55 - 22/02/2018 Thursday
Yeni Şafak
AK Parti ve MHP, partilerin seçim ittifakı yapabilmesine imkan tanıyan ortak kanun teklifini TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu.
AK Parti ve MHP, partilerin seçim ittifakı yapabilmesine imkan tanıyan ortak kanun teklifini TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu.

AK Parti ve MHP’nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Partiler arasında seçim ittifakına olanak sağlayan ve 4 yasada değişiklik öngören 26 maddelik teklifle 2019 seçimlerinde partilerin ittifak yapmasının önü açıldı. TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifle seçmen kütüğü, milletvekilleri seçimi, mahalli idareler ve siyasi partiler kanunlarında değişiklik yapılıyor. Düzenlemenin öne çıkan maddeleri şöyle:

7 GÜN SÜRE

* İttifak yapacak partiler seçim takvimi açıklandıktan sonra 7 gün içerisinde ‘ittifak protokolü’ ile YSK’ya başvuracak.

* Mevcut sistemdeki yüzde 10 barajı devam edecek. İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı dikkate alınacak. İttifak barajı geçerse ittifakı oluşturan partiler de barajı geçmiş sayılacak.

* Siyasi partiler, seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı alabilecek.

* Seçimlerde ittifak yapan partiler kendi aday listeleri ile seçime girecek. Partilerin pusuladaki sıraları ise kura ile belirlenecek.

BİRDEN FAZLA
MÜHÜR GEÇERLİ

* İttifak yapmak isteyen partilerin logosu yan yana olacak üstünde ittifakı gösteren ibare bulunacak.

* Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy pusulasında ittifakın adının altında ittifakı oluşturan partiler yer alacak ve tek mühür basılacak. Hem ittifaka hem de ittifakı oluşturan partilere mühür basılsa da oy geçerli sayılacak.

MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI

* Milletvekili sayısı ittifak yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy esası ile dağıtılacak. Yani ittifak yapan siyasi partilerin milletvekili sayısının hesaplanmasında; ittifakın toplam oyu esas alınacak. Bu oy miktarına göre önce ittifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı belirlenecek, bu sayı ittifakı yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy sayısı esas alınarak paylaştırılacak

İKİ PUSULA TEK ZARF

* Birlikte yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa konulacak.

* Oy zarfları üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” amblemi yer alacak şekilde filigranlı kağıtlar hazırlanacak. Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen söz konusu filigran, amblem ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar geçerli sayılacak.

BAŞKA PARTİDEN ADAYLIK

* Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partinin seçime katılmaması halinde bu partinin üyesi, kendisinin ve partisinin yazılı muvafakati alınarak başka bir siyasi partiden aday gösterilebilir.

YAŞTA DEVRİM

* Seçilme yaşı 18’e inecek.

* Sandık bölgesi ve seçmen sayısı seçim türüne göre belirlenecek.

* Yatağa bağımlı vatandaşların seçme hakkını kullanabilmesi için seyyar seçim sandığı kullanılacak.

* Sandık başına polis çağırma yetkisi vatandaşlara verilecek.

* Mahalli idareler seçimlerinde oy pusulaların tamamı aynı zarfa konulacak, tek sandığa atılacak.

* Seçim güvenliğinin sağlanmasında güçlük yaşanabilecek yerlerde sandıklar seçim güvenliğinin tam olarak sağlanabileceği en yakın seçim bölgelerine taşınabilecek.

  • Dokuz toplantı 30 saat mesai
  • * AK Parti ve MHP arasında kurulan milli mutabakat komisyonunda 9 toplantı yapıldı, 30 saati aşan mesai harcandı. 26 maddelik bir teklif ortaya çıktı.
  • AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifine ilk imzaları Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin attıkları görüldü.
  • AK Parti ve MHP arasında oluşturulan Milli Mubabakat Komisyonu çalışmalarına devam edecek. Dün Meclis’e sunulan paketi cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin düzenlemelerin yer alacağı çalışmanın takip etmesi bekleniyor.

Yenikapı ruhu somutlaştırıldı

AK Partili TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, ‘’Yenikapı’da ortaya konan milli mutabakatı somutlaştırmak üzere çalışmalara başlamıştık. Sayın genel başkanlarımızın iradeleri ile oluşan bir komisyon burada huzurunuzda. Her partiden 3’er arkadaşımız olarak çalışmalara başladık. Temel hedefimiz anayasa değişikliğinin gerekli kılmış olduğu uyum kanununa gerekli düzenlemeleri yapmak. Yaptığımız düzenlemede parti sınırlaması sayı sınırlaması yok. Oy pusulasında ittifak yapan partilerin logosu yan yana bulunacak. Bu partilerin bulunduğu kaç sütunsa üstünde ittifakın unvanı bulunacak” dedi.

Yasal altyapı
oluşturuldu

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ‘’Teklifle Türk siyasi hayatında demokratikleşme yönünde önemli bir adım atılmaktadır. Siyasi partilerin ittifak yaparak seçime katılabilmelerinin yasal altyapısı oluşturulmaktadır. İttifakın elde ettiği milletvekili sayısı ittifak yapan siyasi partiler arasında aldığı oy sayısı esas alınarak dağıtılacaktır. Seçim barajında ittifak partilerinin oyu dikkate alınacak. Toplam 26 maddeden oluşuyor, 4 maddede değişiklik içeriyor. Oy pusulaları aynı zarfa konulacak. İttifakın unvanı başlığı olacak parti sütunlarının üzerinde altta da normal oy pusulası gibi partilerin aday listeleri yer alacak. Bu pakette Hazine yardımıyla ilgili düzenleme yok. Mevcut düzenleme aynen devam ediyor’’ dedi.

#Seçim
#Cumhur İttifakı
#AK Parti
#MHP
6 years ago