|

Japon cep telefonu bankasına BDDK izni

Akıllı cep telefonları dışında hiçbir yerde şubesi bulunmayan Jibun Bank'ın da sahibi olan The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'ye BDDK tarafından Türkiye'de mevduat bankacılığı yapma lisansı verildi. Türkiye'nin toplam milli gelirinin üç katı büyüklüğünde bir varlığa sahip olan Mitsubishi Bank, ülkemizde ticari bankacılık yapacak

Ekonomi Servisi
00:00 - 23/12/2012 Pazar
Güncelleme: 23:40 - 22/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Japon cep telefonu bankasına BDDK izni
Japon cep telefonu bankasına BDDK izni

Japonya'da sadece akıllı cep telefonları üzerinden bankacılık hizmeti veren Jibun Bank'ın sahibi olan Mitsubishi Bank'a BDDK tarafından mevduat bankacılığı yapma lisansı verildi. Banka geçtiğimiz aylarda İş Bankası ile stratejik bir ortaklık anlaşması imzalamıştı. Mitsubishi Bank'ın Japonya'da bir cep telefonu operatörünü satın alarak kurduğu Jibun Bank ise bankacılık sisteminin ulaştığı son noktayı gösteriyor. Jibun Bank, tüm bankacılık hizmetlerini sadece akıllı cep telefonları aracılığıyla sunuyor, müşteriler hesap açılışı ve para transferi için herhangi bir fiziksel şubeye gitmiyor. 104 milyon akıllı cep telefonu kullanıcısı olan Japonya'da Jibun Bank üçüncü yılında 30 milyon müşteriye ve 12 milyar dolarlık mevduat büyüklüğüne ulaşmış durumda. Japonya'da nüfusun yüzde 90'ı akıllı telefon kullanırken Türkiye'de bu oran henüz yüzde 14 seviyesinde bulunuyor. Mitsubishi Bank'ın cep telefonu bankasını Türkiye'de uygulayabilmesi için Turkcell, Telsim ya da Avea'dan biriyle anlaşması gerekiyor.

DÜNYANIN EN BYÜK 11. BANKASI

Türkiye'deki ilk temsilciliğini 1986'da açan banka, daha çok ticari bankacılık yapacak. Bank of Tokyo-Mitsubishi ve UFJ Bank'ın birleşmesiyle kurulan BTMU, dünyada 40 ülkede 500'den fazla şubeyle faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 36 bin çalışanı bulunan banka, 2011 yılındaki varlıkları baz alındığında dünyanın en büyük 11. bankası konumunda yer alıyor. BTMU'nun toplam varlığı 1 trilyon 840 milyar dolar, sermayesi ise 20 milyar 533 milyon dolar seviyesinde.

Önümüzdeki yıl faaliyette

Bank of Tokyo-Mitsibushi, Türkiye'de Bank of Tokyo-Mitsibushi Turkey anonim Şirketi aldı. Bankanın, Ekim 2013'te faaliyete geçmesi bekleniyor. BTMU Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Üst Yöneticisi Shoji Nakano, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bölgede lisans için başvuru yaptıkları tek ülke olduğunu, bölgede başka resmi bankacılık lisansı için başvuru yapmayı düşünmediklerini söylemişti.


11 yıl önce