|

Josef ile Nesim Perşembe'yi çarptı

Perşembe Pazarı esnafını ucuz mal verecekleri vaadiyle kandırıp yaklaşık 50 trilyonluk çek toplayan Josef ve Nesim Halegua, firmalarının kapısına kilit vurarak ortadan kaybolurken, trilyonluk çeklere imza atıp mallarını alamayan esnaf ise mahkeme kapılarında sürünüyor.

Yeni Şafak
01:00 - 19/03/2004 vendredi
Güncelleme: 17:12 - 24/05/2017 mercredi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Perşembe Pazarı, son altı aydır Türkiye'nin en trajikomik olayına ev sahipliği yapıyor. Esnaftan yaklaşık 50 trilyon liralık çek toplayarak kayıplara karışan Mateksan isimli firmanın sahibi Josef ve Nesim Halegua isimli kişiler, elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Çek karşılığında mal alamadıkları için ödeme yapamayan esnaf ise "dolandırıcı" sıfatıyla mahkeme kapılarında sürünüyor. Savcılık, esnafı basiretsizlikle suçlayıp, şikayet dilekçeleri için takipsizlik kararı veriyor, asıl dolandırıcıların çekleri kırdırdığı faktoring firmaları ise esnafa birbiri ardına haciz davaları açıyor. Mahkemelerde, esnafa verilen para ve hapis cezaları da artık hesap makinesine sığmıyor.

Esnafı perişan eden dolandırıcılık hikâyesinin kahramanı olan Halegua ailesi, 40 yıla yakın süredir Perşembe Pazarı'nda ticaret yapıyordu. Hırdavat malzemeleri imalatı ve distribütörlüğü yapan Mateksan Sanayi ve Ticaret AŞ'nin sahibi olan Josef ve Nesim Halegua, piyasadaki itibarlarını kullanarak 2003 yılı başlarında, onlarca firmadan yaklaşık 50 trilyon liralık çek topladı. Esnafı da "Size ucuz mal vereceğiz" diye aldatıp söz verdikleri malları uzun süre teslim etmedi. Ardından da topladıkları çekleri banka ve tefeciler kanalıyla bozdurup firmanın kapısına kilit vurarak ortadan kayboldu.

Yüzlerce haciz davası var

Perşembe Pazarı esnafından Akbal Makina'nın sahibi olan Ahmet Akbal, tefecilere bozdurulan çekleri sebebiyle onlarca haciz davasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, bir yandan da karşılıksız çek vermek yüzünden para ve hapis cezalarıyla yüzyüze geldiklerini kaydediyor. Şu ana kadar 70 milyarlık bir çekinin karara bağlandığını ve Yargıtay'a temyiz için başvurduğunu dile getiren Akbal, "Paramız olsa zaten çekleri ödeyeceğiz. Cezaları ödememiz asla mümkün değil. Devlet yetkilileri, dolandırıcıların bizden çaldıkları paraların nereye gittiğini niçin araştırmıyor?" diye soruyor. Best Teknik firmasının sahibi Bayram Turp ise şu anda 10 ayrı davada yargılandığını kaydederek, ayrıca üzerinde 35 ayrı haciz davası bulunduğunu belirtiyor. Akbal ve Turp, mağdur olan esnaftan sadece ikisi...

BİZİ SOYANLARIN HİÇ Mİ SUÇU YOK?

Perşembe Pazarı esnafı, ticaretin güven esasına dayandığını belirterek, trilyonluk çekleri bu yüzden imzaladıklarını kaydediyor. "Güvendiğimiz için suçluyuz" diyen esnaf, "Peki bizi dolandıran ve raflarımızı boşaltıp onlarca esnafı iflasın eşiğine getiren, piyasada dolaşan 50 trilyon lirayı çekerek ekonomiye zarar veren kişilerin hiç mi suçu yok?" diye soruyor.

Esnaf yakaladı, savcı bıraktı

Perşembe Pazarı esnafı, Halegua kardeşlerin kendilerini dolandırdıklarını anlayınca savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak savcı, takipsizlik kararı verdi. Halegua kardeşlere 3 trilyon 300 milyarlık çek kaptıran işadamı Ahmet Akbal savcılığa yeni bir şikayet dilekçesi verdi. Bu kez şikayeti dikkate alan Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı, esnafın ve Halegua kardeşlerin ifadesinin alınmasını, paranın akıbetinin de araştırılmasını istedi. Haklarında arama emri çıkarılan Halegua ailesinin fertleri bir türlü bulunamadı. Esnaf, bir dedektif gibi iz sürerek Mateksan firmasını babalarıyla birlikte işleten amca çocukları Jack Haleguaları Nişantaşı'nda bularak, karakola teslim etti. Çocuklarının gözaltında olduğunu öğrenen Halegua kardeşlerden Joseph Halegua da Mali Şube'de ifade verdi. Dolandırıcıların birinin yakalanmış olmasına sevinen esnaf ise kapı önünde ifade vermek için beklerken; gözaltı süresi dolan Halegua ailesinin üyeleri ise ek gözaltı süresi verilmediği için savcılığa çıkarıldı. Nöbetçi savcı da konuya hakim olmadığı için Halegua ailesinin üyelerini serbest bıraktı. Esnaf da ifadesi alınmadan evine dönmek zorunda kaldı. Esnaf şimdi kara kara imza attıkları trilyonluk çekleri nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

  • RECEP YETER İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    il y a 20 ans