|

Kabus geri döndü

AB'de Yunanistan ile başlayıp son aylarda unutulan borç kabusu, İrlanda ile yeniden geri döndü. Uzun süredir AB ve IMF yardımlarına ihtiyaç duymadığı konusunda ayak direyen ülke, teslim bayrağını çekerken, şimdi İspanya ve Portekiz'le ilgili sorunlar kafalarda soru işaretleri oluşturdu

Yener Karadeniz
00:00 - 20/11/2010 السبت
Güncelleme: 23:43 - 19/11/2010 الجمعة
Yeni Şafak
Kabus geri  döndü
Kabus geri döndü

Yunanistan ile başlayan AB borç krizi kendini yeniden hissettirmeye başladı. Son olarak İrlanda'nın ardından İspanya, Portekiz gibi ülkelerdeki gelişmeler neticesinde piyasalarda gerilemeler yaşanırken, avro ise dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Ülkelerdeki büyük bütçe açıklarının yanı sıra bankaların kırılgan duruşu da AB'nin finans kuruluşlarının en büyük korkusu haline geldi. Uzmanlar kabusun tüm dünyayı etkileyecek yeni bir krizin başlangıcı olduğu konusunda endişelerini dile getirirken, gelişmeler “İkinci Dip'in ayak sesleri olarak değerlendiriliyor.

YAŞANANLAR DÜNYAYI KORKUTUYOR

Italyan bankacılık kuruluşu Unicredit CEO'su Federico Ghizzoni, yaptığı açıklamada yaşananları "kabus" olarak nitelendirerek, " Avro Bölgesi'nin itibarı ve avronun gücü ciddi tehlikede ve Avrupa'nın borç sorununu acil bir biçimde çözme yeteneğinden şüphe duyuyorum" dedi. Ghizzoni, Avrupa'nın elinde krizden çıkmak için gerekli araçların olduğunu ancak eyleme geçmekte son derece sakin davrandığını söyleyerek böyle dalgalı bir piyasanın devam edeceğini vurguladı.

İRLANDA YARDIM ELİNİ TUTMALI

İrlanda'nın uzatılan yardım elini tutması gerektiğini getiren Ghizzoni, " AB'ye yönelik endişelerin artmaması için bunu yapmalıdır" dedi. İrlanda Maliye Bakanı Bakan Brian Lenihan, ise son olarak yaptığı açıklamada ülkesinin mali krizi çözebilmek için uluslararası yardıma ihtiyacı olduğunu kabul ettiğini söyledi. Bakan, ihtiyaç duyulan kaynağın miktarını söylemedi. Dublin'de incelemelerde bulunan Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan yetkililerin ise İrlanda hükümetine 110 milyar dolarlık bir kurtarma paketi teklifinde bulunması bekleniyor.

HÜKÜMET HALA İSTEKLİ GÖRÜNMÜYOR

AB ve IMF'nin yanısıra piyasaların da baskısı altındaki İrlanda hükümeti, kredinin koşullarının ülkede ekonomik büyümeye zarar vereceği kaygısıyla anlaşmayı kabul etmekte istekli değil. Müzakerelerin gelecek haftaya sarkabileceği belirtiliyor. İrlanda'nın yardımı kabul edeceğine ilişkin ilk işaret Merkez Bankası Başkanı Patrick Honohan'dan gelmişti. Honohan, İrlanda hükümetinin ülke ekonomisini kurtarmak için 'gayet kayda değer miktarda' diye nitelediği bir yardım paketini kabul etmesini beklediğini söylüyor.


٪d سنوات قبل