|

Kaçırılan rahip için 300 bin euro istendi

Mardin
00:00 - 29/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 00:50 - 29/11/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Kaçırılan rahip için 	300 bin euro istendi
Kaçırılan rahip için 300 bin euro istendi

Mardin'in Midyat ilçesinde oturan Moryakup Manastırı rahibi Edip Daniel Savcı (43), kimliği belirsiz kişilerce 300 bin euro fidye için kaçırıldı.

Aracı yol kenarında terkedilmiş halde bulunan Süryani cemaati rahibi Savcı'nın, dün saat 14.30 sıralarında yolda giderken aracının önü kesilerek kaçırıldığı belirtildi. Süryani Kültür Derneği Başkanı Yohanna Aktaş'ı arayan bazı kişilerin, rahip Edip Daniel Savcı'yı bırakma karşılığında 300 bin euro fidye istedikleri öğrenildi.

AKILLI OLUN YOKSA ÖLÜR

Midyat Kiliseleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Anto Nuay ise olaydan sonra papazın telefonuyla bir rahip arkadaşlarının arandığını ve fidye isendiğini söyledi.

Anto Nuay, “Papazın telefonuyla rahip arkadaşımızı arayan kişiler, papazın ellerinde olduğunu ve 300 bin avro karşılığında serbest bırakacaklarını söylediler. Daha sonra aynı numaradan 'Akıllı olun 300 bin avro getirmezseniz öldürürüz' yazılı mesaj gönderdiler” diye konuştu.

Kaçırılan rahip Savcı için jandarma ve polis seferber oldu. Olay yerine çok sayıda askeri birlik sevk edilirken, rahibin terkedilmiş halde bulunana aracıyla ilgili inceleme de sürüyor. Midyat Kaymakamı İsmail Karadaş ve Emniyet Müdürü Yücel Buğdaycı da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

İKİ KİŞİNİN İFADESİ ALINDI

Süryani rahibi kaçıranları gören iki köylü ifadeleri alınmak üzere gözaltına alındı. Rahibin kaçırılmasına tanıklık eden köylülerin, bir otomobilin yanaşarak rahibin aracının yanında durduğu ve rahibin otomobilden inen kişiler tarafından üzerindeki cübbesi çıkarılarak araca bindirilip götürüldüğünü söyledikleri öğrenildi.

Bu arada olayın duyulmasının ardından papaz ve rahiplerin Mardin Kırklar Kilisesi'nde toplanacakları öğrenildi. 1964 Midyat Alagöz köyünde doğan Edip Daniel Savcı'nın 1978 yılında Mor Gabriel Manastırı'nda eğitim aldığı, 1980 yılında Moryakup Manastırı'na yerleştiği, 1987'de rahip ve 1997'de kahin rahip olarak takdis edildiği öğrenildi.


16 yıl önce