|

Kadın haklarının Nobel'i Türkiye'ye

Kadın hakları çalışmalarıyla tanınan Pınar İlkkaracan, bu alandaki en büyük ödüle layık görüldü. New York Üniversitesi'nde ödülünü alan İlkkaracan başarısını Türkiye'deki yasal reformlara atfetti

Aa
00:00 - 18/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 00:34 - 18/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Kadın haklarının Nobel'i Türkiye'ye
Kadın haklarının Nobel'i Türkiye'ye

Türkiye'nin önde gelen kadın hakları savunucularından Pınar İlkkaracan, New York'ta “Peter-Patricia Gruber 2007 Uluslararası Kadın Hakları Ödülü”ne layık görüldü. İlkkaracan, “Bu ödülü almak Türkiye için gurur verici. Bu ödülü almamızda en önemli etken Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz yasal reformlar oldu” dedi.

Pınar İlkkaracan'a ödülü, New York Üniversitesi Hukuk Fakültesinde düzenlenen bir törenle takdim edildi. İlkkaracan'ın, Türk yasalarının reforme edilmesi ve Müslüman kadınların haklarının korunması hususlarında gösterdiği çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldüğü açıklandı.

500 BİN $'LIK ÖDÜL DERNEKLERE

500 bin dolarlık ödülün İlkkaracan ile kurucusu olduğu “Kadının İnsan Hakları Derneği” (Women for Women's Human Rights-New Ways-WWHR) ve “Müslüman Toplumlar Dayanışma Ağı” (The Coalition for Sexual and Bodily Rights in Muslim Societies-CSBR) adlı iki dernek arasında paylaştırılacağı belirtildi.

HABERİ ŞAKA ZANNETTİ

Törenin ardından soruları cevaplayan İlkkaracan, ödülün kendileri için inanılmaz bir sürpriz olduğunu söyledi. İlkkaracan, birsüre önce ABD'den gelen bir telefonla ödül kazandıklarını öğrendiklerini, ancak ilk başta kendilerine şaka yapıldığını zannettiklerini anlattı.

YASAL REFORMLAR SAYESİNDE

Ödülü almasının Türkiye için gurur verici olduğunu belirten İlkkaracan şöyle konuştu: “Bu ödülü almamızda en önemli etkenlerden bir tanesi Türkiye'de son 10 yıl içinde kadın hareketiyle birlikte gerçekleştirdiğimiz yasal reformlar oldu. Bunu ben biliyorum ama bunun dışardan da görülmesinin, Türkiye'deki bütün kadın hareketi için bir gurur kaynağı olduğunu düşünüyorum. 10 yıllık bir çalışmayla Medeni Kanunu, Ceza Yasası'nı ve aile içi şiddet konusunda koruma emri diye bir yasa çıkardık. Türkiyeiçin devrimdir bu. Fakat biliyoruz ki yasalardaki eşitlik yetmiyor. Hükümetin son derece kararlı bir şekilde çok önemli adımlar atması gerekiyor.”

Müslüman kadına bakışınız yanlış

Ödül töreninin ardından, “2007 Gruber Kadın Hakları Sempozyumu”düzenlendi. “Müslüman Toplumlarda Kadının Liderlik Rolüne Geçişi” konulusempozyumda, İlkkaracan'ın yanı sıra, çeşitli İslam ülkelerinin önde gelenkadın hakları savunucuları konuşmacı olarak yer aldı. Panel yöneticisinin, Türkiye'de yapılan yasa değişiklikleri ile ilgili olarak, “Kabul edilen yeni yasaların, İslami yasaların yerini alması toplumda tepki çekmedi mi?”

şeklindeki sorusuna İlkkaracan'ın, değiştirilen yasaların İslami değil, sırasıyla İsveç ve İtalya'dan bire bir alınan yasalar olduğunu belirtmesi salonda şaşkınlık ve ilgiyle karşılandı. İlkkaracan konuşmasında, bu kapsamda özellikle 11 Eylülden sonra, Müslüman kadınların zavallı, kurban ve tamamiyle erkeklerin ve toplumun hakimiyetin deymiş gibi bir imajın Batı'da gittikçe yerleşik hale geldiğinden yakındı.


17 yıl önce