|

Kahn: Krizi önlemenin tek yolu reformlardır

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Strauss-Kahn, finansal krizin tekrarını önlemek için reformların devam etmesi gerektiğini vurguladı

Aa
00:00 - 21/01/2010 Perşembe
Güncelleme: 22:15 - 20/01/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Kahn: Krizi önlemenin tek yolu reformlardır
Kahn: Krizi önlemenin tek yolu reformlardır

Strauss-Kahn Hong Kong'da düzenlenen Asya Finans Forumunda yaptığı konuşmada, 'Reformlara ve politik iradeye ihtiyacımız var' diyerek, daha yapılacak çok şey olduğunu söyledi. Küresel ekonomik krizden alınan derslerin unutulmasından ve altı ila on iki ay içinde herkesin daha önceki faaliyetlerine geri dönmesinden endişe duyduğunu dile getiren Strauss-Kahn, finansal krizin tekrarını önlemek için hükümetleri, finans sektöründeki reformlarına devam etmeleri gerektiği konusunda uyardı.

KOMŞUNUN BORÇ SIKINTISI

Strauss-Kahn, Yunanistan'ın bütçe açığını ciddi bir sorun olarak değerlendirdi. Hong Kong'da Bloomberg televizyonuna konuşan Strauss-Kahn, 'Bu ciddi bir sorun. Ancak bunun Avro Bölgesi'nin dağılmasına yol açacağını düşünmüyorum' dedi. AB Maliye Bakanları borç kriziyle boğuşan Yunanistan'ın durumunu görüşmek için dün Brüksel'de toplanmıştı. Hollanda Maliye Bakanı Wouter Bos, Yunanistan'ın harcamaları kontrol altına almasıyla ilgili planının 'çok daha fazla sağlam olması gerektiğini' söylemişti.

DİĞER ÜLKELERİ ETKİLİYOR

Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu üyesi Joaquin Almunia da 'Birimizin kaderi hepimizin kaderi. Yunanistan'daki bu durum diğer ülkeleri etkiliyor' demişti. IMF'nin Çin'in para birimi yuanın değerini düşürmesi görüşünü yineleyen Strauss-Kahn, 'Çin'in küresel ekonomideki rolünün büyümesi nedeniyle Çin'in para biriminin büyük rol oynamasını beklemek doğru. Yuanın değeri, uluslararası para birimi olarak düşünülmeden önce piyasa tarafından belirlenmeli' dedi. Çin para birimi yuanı, küresel ekonomik krizde ihracatçılarına destek için Temmuz 2008'den itibaren 6,83 dolara sabitlemiş bulunuyor.


Alınan ders unutulmasın

Çoğu ülkenin hala büyük sıkıntılar içinde yaşadığını belirten Strauss-Kahn, daha yapılacak çok şey olduğunu belirterek, “Küresel ekonomik krizden alınan dersler unutulmamalı. Altı ila on iki ay içinde herkesin daha önceki faaliyetlerine geri dönmesinden endişe duyuyorum. Finansal krizin tekrarını önlemek için hükümetler, finans sektöründeki reformlarına devam etmeleri gerekiyor” dedi.


TEŞVİKLERİN ÇEKİLMESİ RİSKTİR

Yeni bir resesyon tehlikesine, ekonomik canlanmanın çok güçsüz ve kararsız olduğuna işaret eden Strauss-Kahn, teşvik paketlerinin çok erken geri çekilmesi halinde çift dipli gerileme riski olduğundan söz etti. Dominique Strauss-Kahn, IMF'nin dünya ekonomisiyle ilgili 2010 yılı büyüme tahminini yüzde 3'ün üzerine çıkaracağını söyledi. Strauss-Kahn, Japonya dışında Asya ülkelerinde ise bu yıl yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme beklendiğini anlattı.


14 yıl önce