|

Kanal İstanbul’u yapacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesiyle ilgili “Kanal İstanbul’un her iki tarafında İstanbul’un şanına yakışır konutlarla Kanal İstanbul’un farklılık arz etmesi gerekiyor. Kanal İstanbul’u yapacağız. Kim ne derse desin yapacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/04/2016 Salı
Güncelleme: 23:31 - 11/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul projesinin mutlaka yapılacağını açıkladı. Bankalara tüketici faizi konusunda indirim çağrısı yapan Erdoğan, özetle şunları söyledi:



500 bin konutluk hedef aşıldı. Şimdi 2023'e kadar ikinci bir 500 bin hedefi var. Şimdi bu hedefi de aştık ve bir milyon değil, bir milyon 200 binlik bir rakama gidelim. Çünkü Kanal İstanbul. Kanal İstanbul yapıldığı anda Kanal İstanbul'un her iki tarafında gerçekten İstanbul'un şanına yakışır konutlarla Kanal İstanbul'un farklılık arz etmesi gerekiyor. Buna da hep 'Olur mu canım' diyenler çıktı. Kanal İstanbul olacak. Kanal İstanbul'u yapacağız. Kim ne derse desin yapacağız.



BİZİM DERDİMİZ BU


Türkiye'nin 2023 yılına kadar konut itibarıyla yaklaşık 6 milyon ilave konuta ihtiyaç duyacağı hesaplandı. TOKİ'nin ve kurumsal firmaların örnek uygulamalarıyla vatandaşların sadece içinde oturacakları değil, kalitesiyle, teknolojisiyle, çevresiyle, sosyal donatılarıyla yüksek hayat kalitesi sunacak konutlara sahip olmasını istiyoruz.



LÜTFEN FAİZİ DÜŞÜRÜN


İşte burada da tüketici kredilerindeki faizi lütfen bankalarımız daha da düşürsünler. Birbirlerine bakarak değil, katılımcı kuruluşlar bankaları baz alarak değil, onlar da lütfen bu oranları düşürsünler ki tüketici yani konut kredisi alacak vatandaşımız rahatlıkla ödeyebileceği krediyi almış olsun.







YATAY MİMARİ DÖNEMİ


Artık dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçmemizin zamanı gelmiştir. Mesela Kanal İstanbul'un çevresinde ben arkadaşlarıma da söyledim, 'Kesinlikle dikey mimariye Kanal İstanbul'un çevresinde müsaade edilmemelidir' diyorum. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanım da burada, bunu ben Ulaştırma Bakanım ile de ayrıca konuştum ki o Kanal İstanbul'a ayrı bir hava, ayrı bir güzellik katacaktır diye düşünüyorum.



BİR MÜJDE PAYLAŞIYORUM


Sizlerin huzurunda bir müjdeyi İstanbullularla paylaşmak istiyorum. Kentsel dönüşüm için Esenler Havaalanı Mahallesi'nde ilk kazmayı vurmuştuk. Çalışmalar tamamlandı. İnşallah önümüzdeki ay hak sahiplerine anahtarları teslim edilecek. Kentsel dönüşümü hayal olmaktan çıkartıp, fiilen gerçeğe dönüştürmüş oluyoruz.



Suçun varsa yargılanacaksın


Erdoğan, terörle mücadeleye ilişkin konuşurken, salondaki gençlerin “Meclis'te katil istemiyoruz” diye slogan atması üzerine, “İşte onun için dokunulmazlıkların kaldırılmasını gündeme getiriyoruz. Dokunulmazlıkların kaldırılması deyince, 'milletekillerine dokunulmazlık kalksın' gibi bir şey anlıyorlar. İşin aslı bu değil. Kimin fezlekesi varsa, o fezlekeyle ilgili sürecin hemen yargıya taşınması anlamındadır bu. Suçun varsa yargılanacaksın kardeşim. Ben senin milletvekilliğinin bitmesini nasıl beklerim ya. Bu kadar olaylar olacak, sen terör örgütüne silah taşıyacaksın arabanla, tabutlarla silah taşıyacaksın... Ondan sonra e hani 'kalksın' diyordun da şimdi ne oldu? Niye geri vitese taktın? Bakın 550 fezleke var. Herhalde burası parlamento fezlekeleri takip bürosu değil. Bir an önce bu işin halledilmesi gerekir ve halledildikten sonra da suçlu olan bedelini öder. Burada siyaset bana göre bu fezlekelerin önünde bariyer oluşturmamalıdır” dedi.



Kral'a jest





Suudi Arabistan Kralı Selman 14-15 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi'nden önce Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisini Riyad'ta uçağının kapısında karşılayan Kral Selman'a aynı jestle karşılık verdi. Erdoğan Kral Selman'ı Esenboğa Havalimanı'nda karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan karşılamanın ardından Kral Selman ile Esenboğa Havalimanı VIP salonuna giriş yaptı. Esenboğa Havalimanı Şeref Salonu'nda bir süre sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman, daha sonra havaalanından ayrılmak üzere makam aracına yöneldi. Erdoğan, Kral Selman'ı Cumhurbaşkanlığı forslu makam otomobiliyle kalacağı otele kadar eşlik ederek bıraktı. Kral Selman'ın çantasındaki konuların başında İslam ordusu, Suriye, Irak, Yemen ve Lübnan'daki terörle mücadele var. Kral Selman'ın Mısır'ın ardından Türkiye'ye yaptığı ziyaretin bir diğer önemli başlığı, bölgedeki enerji koridorunun güvenliği.



Gönülleri de imar etmeliyiz


Terör operasyonlarının sürdüğü yerlerde de kentsel dönüşüme gidileceğini belirten Erdoğan, “Kentsel dönüşüm yoluyla bu şehirlerimizin sadece teröristlerden değil, onlara rahat hareket etme imkanı sağlayan olumsuz şartlardan da temizlenmesi sağlanacaktır. Devletin görevi sadece yapıları değil, aynı zamanda gönülleri de imar etmektir. Vatandaşlarımızın devletine olan güven, bağlılık ve inançlarını güçlendirmek mecburiyetindeyiz. Devlet yönetiminin gerektirdiği sorumluluk ve ciddiyetle bu meseleyi takip edecek ve inşallah neticelendireceğiz. Benim arzum şudur; Cumhurun başı olarak ben diyorum ki burada ağır, orta, az hasarlı hiç bunları dinlemeden sadece tarihi eserleri bir kenara koyarak diğerlerinin tamamını yıkmalıyız” dedi. Programa, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Turkuvaz Medya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak ile gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda iş adamı katıldı.




#Kanal İstanbul
#Suudi Arabistan Kralı Selman
#Kentsel dönüşüm
#erdoğan
8 yıl önce