|

Kandil'den inenlere tutuklama kararı çıktı

İha
00:00 - 17/06/2010 Perşembe
Güncelleme: 13:58 - 17/06/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Kandil'den inenlere tutuklama kararı çıktı
Kandil'den inenlere tutuklama kararı çıktı

Kandil ve Mahmur'dan Türkiye'ye gelen ve haklarında "örgüt üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak" suçlarından dava açılan 34 kişiden 17'sinin yargılandığı ilk duruşmada, 3 kişinin ardından 7 kişi daha tutuklandı.

Terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine 19 Aralık 2009'da Kandil ve Mahmur'dan Türkiye'ye giriş yapan gruptan 17 kişinin, haklarında "örgüt üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak" suçlarından açılan dava sonucu bugün 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Nurettin Turgut, Mustafa Ayhan, Haci Surgun, Kamil Ökten, Hüseyin İpek, Fatma İzer ve Melekşah Soydan ile avukatları hazır bulundu. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Türkiye Barış Meclisi üyeleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi de duruşmayı izledi. Sanıkları Diyarbakır Barosu'na kayıtlı yaklaşık 25 avukatın savunduğu duruşmada Fatma İzer ve Melekşah Soydan'ın Kürtçe verdikleri savunmaları tercüman aracılığıyla Türkçe'ye çevrildi.



Mahkemeye ortak savunma sunan sanıklar, Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine toplumsal barışa katkı sunmak amacıyla geldiklerini belirttiler. Hakimin "Örgüt içinde kaldığınız süre içerisinde yaptığınız faaliyetlerden dolayı pişmanlık duyuyor musunuz?" sorusuna sanıklar, "Pişman değiliz ve pişmanlık yasalarından faydalanmak istemiyoruz" cevabını verdi.

Savunmaların alınmasının ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Nurettin Turgut, Mustafa Ayhan ve Hüseyin İpek'in "kaçma şüpheleri" olduğundan CMK'nın 100 ve 101. maddeleri uyarınca tutuklanmalarına, Haci Surgun, Kamil Ökten, Fatma İzer ve Melekşah Soydan'ın ise tutuksuz yargılanmalarının devamına karar verdi.



6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya ise 10 sanıktan 7'si katıldı. Mahkeme heyeti 7 kişinin de tutuklanmalarına karar verirken, duruşmaya katılmayan 3 kişi hakkında görüldükleri yerde tutuklama kararı çıktı.

14 yıl önce