|

Karahantepe’nin gönüllü nöbetçileri: 24 yıldır bugünü bekledik

İnsanlık tarihine ışık tutan Göbeklitepe’nin 12 bin yıllık tarihini daha geri çekeceği düşünülen Karahantepe’nin 1997’de keşfinin ardından definecilerin elinden kurtulmasında bölge halkı en büyük paya sahip. Bunlardan biri de bölgede gönüllü koruyuculuk yapan Mehmet Can. Torunlarıyla birlikte tarihin bir parçası olmaktan mutlu olduğunu söyleyen Can, “24 yıldır bu günü bekliyorduk” dedi.

Büşra Karagöz
00:03 - 26/09/2021 Pazar
Güncelleme: 00:10 - 26/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
1997’de keşfedilen bölgede gönüllü koruyuculuk yapan Mehmet Can, o günden bu yana definecilerin talanına izin vermedi.
1997’de keşfedilen bölgede gönüllü koruyuculuk yapan Mehmet Can, o günden bu yana definecilerin talanına izin vermedi.

Göbeklitepe’den daha eski bir tarihe sahip olduğu düşünülen Karahantepe, dünyaya tanıtıldı. 1997’den beri bölgede gönüllü koruyuculuk yapan Mehmet Can, yıllardır bu günü beklediklerini söyledi.


Can, şimdi de aynı tarih bilincini torunlarına aşılayarak bu dünyadan göçüp giderse sahip çıktığı toprakları gelecek nesile emanet etmeyi planlıyor. Bölgede define talanlarına izin vermeyen Can, “Biz de bu tarihin bir parçası olduk” diyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da önceki gün düzenlenen Taş Tepeler Projesi’nin tanıtımında köy halkına ve Mehmet Can’a teşekkür ederek “Artık köylülerimiz tarihine bizden daha çok sahip çıkıyor. Önceden biz bölgede sıkı denetim yaparken şimdi bizlere ihbarlar geliyor. Tarih bilinci buralarda oldukça gelişti.” ifadelerini kullandı.


DÜNYANIN EN ÖNEMLİ KEŞİFLERİNDEN BİRİ

Şanlıurfa kent merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunan Karahantepe, Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisinde 1997 yılında keşfedildi. Bölgenin Göbeklitepe’ye uzaklığı da 40 kilometre. Kazılar, burada İstanbul Üniversitesi tarafından 2019’da başlatıldı. Karahantepe Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. Necmi Karul, zahmetli bir arkeolojik çalışmanın yürütüldüğünü anlatarak burayı ‘Dünyanın en keşiflerin biri’ olarak niteledi.


Karul, “Karahantepe’deki kazılar 3 sezondur sürüyor. Kısa sürede önemli buluşlar elde edildi. M.Ö. 9400-9200’lü yılları kapsayan katmanlar içindeyiz, bunların daha eskisinin olabileceği gibi daha yenisinin de olduğunu söyleyebiliriz.” dedi. Açığa çıkarılan yapıların bir kompleksin parçası olduğunu aktaran Karul, “Bu yapılardan bir tanesi 23 metre çapında. Göbeklitepe’nin en büyük yapısı D tapınağı ile aynı boyutlarda. Yine burada 12 tane dikilitaş keşfettik.” şeklinde konuştu.


GÖBEKLİTEPE'DE 16 YERLEŞİM YERİ TESPİT EDİLDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, önceki gün yapılan Karahantepe tanıtımında, gazetecilerin sorularını cevapladı. Ersoy, buradaki açıklamalarında, Göbeklitepe çevresinde yapılan jeoradar çalışmaları sonrası 16 yerleşim yerinin tespit edildiğini söyledi.




#Şanlıurfa
#Karahantepe
#Göbeklitepe
#Necmi Karul
#Kültür ve Turizm Bakanlığı
3 yıl önce