|

Karaya da Fetömetre

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nı FETÖ ile mücadelede en başarılı kurum haline getiren FETÖMETRE sistemi, diğer kuvvetlerde de yaygınlaşmaya başladı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda sistemi kurmak üzere çalışmalar başlatıldı. FETÖMETRE, Kara Kuvvetleri’nde önümüzdeki günlerde FETÖ ile mücadelede kullanılmaya başlanacak.

Kıymet Sezer
04:00 - 6/11/2018 Salı
Güncelleme: 02:45 - 6/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv

FETÖ’nün TSK içindeki davranış profilini somut verilerle ortaya koyan matris sistemi FETÖMETRE, örgütün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki kripto yapılanmasını çökertti. Bu haliyle diğer kuvvetlere de örnek olan sistem şimdi de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda kuruluyor. Halen FETÖ ile mücadele çalışmaları devam eden Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda FETÖMETRE uygulamasının da devreye girmesiyle birlikte, kripto yapılanmanın deşifre edilmesinde önemli bir sıçrama yaşanması bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile birlikte Türk Hava Kurumu da bu ay itibariyle FETÖMETRE uygulamasını kullanmaya başlayacak. Halen bazı özel üniversiteler de FETÖ ile mücadeleyi FETÖMETRE kriterler matrisi üzerinden yürütüyor. FETÖ ile mücadelede büyük ilgi gören sistemin, TSK içinde olduğu kadar kamuda da daha yaygın kullanımı bekleniyor.

75 TEMEL, 259 ALT KRİTER

FETÖMETRE, terörist örgüt FETÖ’nün TSK içindeki davranış profilini ortaya koyan bir matris sistemi. Tamamen somut verilere dayalı olarak 75 temel ve 259 alt kritere ulaşan matris sayesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda çok sayıda kripto FETÖ’cü tespit edilerek idari işlem yapıldı. FETÖMETRE idari tahkikatları sonucu şu ana kadar 700 personel itirafçı oldu ve verilen ifadelerden 700’ün üzerinde mahrem imamın tespit edilmesi sağlandı. Emniyet ve savcılıklarca ankesörlüden gözaltına alınan donanma personelinin yüzde 97’sine yakını FETÖMETRE ile tespit edilerek görevlerinden uzaklaştırılmış veya açığa alınmış personelden oluşuyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda FETÖMETRE tespitleri ağırlıklı olmak üzere 2 bin 600 personel ihraç edildi, 120 emekli personelin rütbeleri geri alındı, bin 300 personel hakkında geçici görevden uzaklaştırma kararı verildi, 87 personel ise görevinden açığa alındı. Pasif göreve alınanlar haricinde yaklaşık 4 bin 100 personel de FETÖ/PDY iltisakı nedeniyle işlem gördü. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, FETÖMETRE sayesinde Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde FETÖ/PDY üyesi tespit oranı en yüksek komutanlık oldu.

ÖRGÜTE BULAŞMIŞSA KAÇAMAZ

FETÖ’nün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki kripto yapılanmasını çökerten ve bu başarısıyla da firari FETÖ’cülerin hedefi haline gelen FETÖMETRE, darbeye karışmış personeli bir kadavra gibi değerlendirerek, mesleki ve özel yaşamları didik didik edilmek suretiyle örgütün davranış şeklinin ortaya konulmasıyla oluşturuldu. Ayrıca itirafçı ifadeleri de detaylı olarak incelendi. ByLock ve ankesör kullanımının yanı sıra, sınav notları, sicil puanları, evlilikleri, yakınlarının iltisakları, Bank Asya, örgüte müzahir yayınlar, örgüte müzahir derneklere bağışlar gibi çok sayıda kriterden bir puanlama matrisi oluşturuldu.

  • Astsubaylar gözaltında
  • Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeli 26 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre, örgütün mahrem imamlarıyla ankesörlü telefonlar üzerinden irtibat kurdukları tespit edilen Kara Kuvvetleri Komutanlığından bir teğmen ile 25 astsubay hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Savcılığın talimatıyla harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, tamamı muvazzaf olan şüphelilerin yakalanmasına yönelik Ankara merkezli 14 ilde operasyon başlattı. Operasyonlarda 20 şüphelinin gözaltına alındığı, yakalananların ifade işlemleri için Ankara’ya getirileceği öğrenildi. Diğer 6 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
#FETÖ
#Fetömetre
#Kara Kuvvetleri
5 yıl önce