|

Kardeş ülkeler arasında sınır kavramı olmamalı

TUSKON Başkanı Meral, Yemen'le kardeş ülke olduğumuzu ancak ticarette sıkıntı yaşandığını söyledi ve ekledi: Vizelerin kaldırılması ya da kapıda vize kolaylığı sağlanmasını arzu ediyoruz

Şükrullah Dolu
00:00 - 21/10/2010 Perşembe
Güncelleme: 01:02 - 21/10/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Kardeş ülkeler arasında  sınır kavramı olmamalı
Kardeş ülkeler arasında sınır kavramı olmamalı

Son 4 yıldır kıtalararası ticaret köprüleri kuran Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), “Osmanlı'nın en uzağı” olarak kabul edilen Yemen'e özel açılım yaptı. Yemen'in başkenti Sana'ya giden TUSKON yönetimi, “Türkiye-Yemen Yatırım Forumu”nu gerçekleştirdi

ÜÇ KAT ARTTIRMA HEDEFİ

Forumun açılışında konuşan Yemen Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Abdullah Numan, ülkesinin dünya ticaret gemilerinin yüzde 50'sinin geçiş yoluna 4 mil uzaklıkta bulunduğunu belirterek kardeş diye tanımladığı Türklerle daha fazla ticaret yapma isteklerini dile getirdi.

DÜNYADA BÜYÜYORUZ

TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral de, 'Bu ziyaret vesilesi ile vizelerin kaldırılması ya da kapıda vize kolaylığı sağlanmasını arzu etmekteyiz' dedi. Meral, krizde bile Türkiye'nin, Çin'den sonra dünyada en hızlı büyüyen 2. ülke olduğunu söyledi.


Gül gidecek Türk şehitliği açılacak

İlişkileri geliştirmek için iki ülke girişimcileri arasındaki ilişkiler kurumsal yapıya kavuşturuluyor. Abdullah Gül'ün ziyaretinde Yemen'de şehit düşen Osmanlı askerleri anısına yapılan anıtın açılacak olması gelecek için beklentileri artırıyor. Türkiye'nin Yemen Büyükelçisi Mehmet Dönmez, “Dedem Osmanlı ordu mensubu olarak burada askerlik yapmış. Ben de ondan 100 sene sonra aynı yerdeyim” diyerek ortak kaderine dikkat çekti.


Yemen'in Koç'undan açık davet

Türkiye-Yemen Ticaret ve Yatırım Forumu'na Yemen'in önde gelen girişimcilerinin katılması dikkat çekti. “Yemen'in Koç'u” olarak tanımlanan Hameed A. Al-Ahman bunlardan birisiydi. Bünyesinde çimento fabrikası, GSM operatörü, faizsiz banka ve petrol işleri olmak üzere bir çok işi toplayan ve toplam 20 bin kişiye istihdam sağlayan Al-Ahmar Group'un başkanı olan Hameed A. Al-Ahman, “Bu hoş değil, ancak ihtiyacımızın yüzde 90'ını ithal ediyoruz. Siz de bunları üretiyorsunuz. Dolayısıyla Yemen Türkiye için iyi bir pazar olabilir, bu fırsat kullanılmalı” diye konuştu.




14 yıl önce