|

Kardeşlik adına kapılarınızı açın

Devlet, - 15 derecede yaşam mücadelesi veren depremzedeler için sosyal tesislerde 40 bin yatak tahsis etti. Turizmciler ise otelleri boş olan sahil şeridindeki işletmecilere 'kapılarınızı Vanlılara açın' çağrısı yaptı. TUROB Başkanı Timur Bayındır, "Oteller konaklama parası almadan, devletin yapacağı bazı katkılar ile depremzedeleri ağırlayabilir” dedi. En anlamlı çağrı ise 54 depremzedeyi ağırlayan Alanya Justiniano Park Conti Otel'den geldi: İnsanlık ve kardeşlik için depremzedelere kapılarınızı açın.

Orhan Turan
00:00 - 15/11/2011 الثلاثاء
Güncelleme: 23:25 - 14/11/2011 الإثنين
Yeni Şafak
Kardeşlik adına kapılarınızı açın
Kardeşlik adına kapılarınızı açın

Van ve Erciş'te meydana gelen 7.2 ve 5.6 şiddetindeki iki depremde evleri kullanılmaz hale gelen depremzedeler için devlet, tüm birimleriyle seferber oldu. Türkiye'nin dört bir yanındaki sosyal tesisler depremzedelere tahsis edildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlattığı çalışmada, tüm bakanlıklar ve belediyelerle irtibata geçerek sosyal tesislerinde kaç depremzedeyi konuk edebileceklerini sordu. Yapılan çalışmanın sonunda 40 bin depremzedenin devletin sosyal tesislerinde konaklama imkânı ortaya çıktı. Bu sayede 40 bin depremzede, kış aylarını -15 dereceyi bulan soğuk havada çadırda geçirmek yerine, sosyal tesislerde barınma imkânına kavuştu.

30 BİN BAŞVURU YAPILDI

Kış dönemini Van ve Erciş dışında geçirmek isteyenler ildeki Toplum Merkezi'ne başvuru yapıyor. Şu ana kadar 30 bin depremzede başvuru yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, başvuruları tek tek alıyor. Başvuruda Van'a bağlı merkez ilçe ile Erciş'te ikamet etme şartı aranıyor. Bakanlık yetkilileri, bu şartı ihtiyaç sahibi olmayanların istismar etmesini önlemek amacıyla koyduklarını dile getirdiler. Toplum merkezine başvuru yapan vatandaşlar bir form dolduruyor. Şu anda en çok talep edilen iller arasında Mersin, Antalya, İzmir, Bursa, İstanbul geliyor. Depremzedelerin talep ettiği bir başka il ise Erzurum oldu. Yakın olması nedeniyle Erzurum'a gitmek isteyen depremzedeler için bu kentte 2 bin yatak kapasiteli sosyal tesis hizmet verecek.

AĞIRLAMAKTAN MUTLULUK DUYARIZ

Depremzedelerin barınma ihtiyaçların karşılanması için yürütülen çalışmalara turizmciler de destek verdi. Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, depremzedelerin kıyı kentlerdeki otellerde kalabileceklerini söyledi. Bayındır devletin yapacağı katkılarla otelcilerin mağdur insanları konuk etmekten mutluluk duyacağını vurgulayarak "Oteller konaklama parası almadan, ancak devletin yapacağı bazı katkılar ile depremzedeleri ağırlayabilir" dedi. Türkiye Otelciler Fererasyonu Başkanı Ahmet Barut da, böyle bir olay karşısında duyarsız kalamayacaklarını belirterek, "Bu olay çok insani bir konu. Tabii ki böyle bir talep olursa biz de imkanlarımız ölçüsünde destek vermeye çalışırız” diye konuştu.


İnsanlık nöbeti bizde

Alanya Justiniano Park Conti Otel Genel Müdür Reşat Solakoğlu da dün otellerine gelen 54 depremzede için otellerinde özel bir yemek düzenledi. Diğer turizmcilere de çağrı yapan Solakoğlu, “Van'da yaşanan deprem sonrasında zaten kış sezonunda atıl kapasitede olan otellerimizin insanlık namına kapılarını açması gerekiyor. Biz diğer otellerimizi de göreve çağırarak, üzerlerine düşeni yapmaları çağrısında bulunuyoruz. Otellerimiz boş duracağına insanlığa hizmet etsin” dedi.

KAPILARIMIZI AÇALIM

Antalya Sarıgerme'de bulunan Caria Holiday Resort'un sahibi ve aynı zamanda TÜROFED Başkan Yardımcısı Gürel Aydın, Van Valiliği'ne resmi talepte bulundu. Otelinde 50 depremzedeyi ağırlayacak olan Aydın, sezon açılana kadar depremzedeleri ağılayacaklarını söyledi. Vali'nin belirleyeceği isimleri açılacak yeni sezona kadar ağırlayacak. Kış sezonu boyunca Van'lı depremzedeleri ilk ağırlayan Otel ise Alanya Justiniano Park Conti Otel oldu. Dün akşam saatlerinde 54 depremzedeye kapılarını açan otel, depremzedelerin tüm masraflarını karşılıyor. Alanya Justiniano Park Conti Otel sahibi Seyit Ali Gür, Nisan'daki yeni sezona kadar misafirleri ağırlayacaklarını söyledi. Gür, “Diğer işletmeciler de depremzedelere kapılarını açsın” dedi.

TÜRSAB KÖY İNŞAA EDİYOR

Belek'te bulunan Adam & Eve Hotels sahibi Talha Görgülü de depremzedelere 200 bin TL yardımda bulunduğunu belirterek “Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) olarak 125 haneli bir köy inşa etmek için harekete geçtik. Kış şartlarına rağmen, en kısa sürede inşaatın tamamlanacağını umuyorum dedi.


İlk kafile yola çıktı

Van'a yapılan başvuruları kabul gören ilk kafile dün geceyarısı yola çıktı. Özürlü ve yaşlılardan oluşan depremzedeler İstanbul'a giderken, bu kentteki sosyal tesislerde kalacak. Bu arada Erzurum'a da bir grup otobüsle yola çıktı. Konuyla ilgili bir çalışma yapan Başbakanlık, farklı illere gidecek olan depremzedelerin yol paralarının da karşılanacağını belirtti. Sosyal tesislere yerleştirilecek olan vatandaşların kış boyunca diğer kentlerde konuk edilmeleri sağlanacak.



٪d سنوات قبل