|

Kasırgalar sigortayı vurdu

Geçtiğimiz ay Karayipler, Teksas ve Louisiana'yı vuran Gustav ve Ike'ın hasarının 25 milyar dolara kadar çıkması bekleniyor. Üç yıl önce aynı bölgeyi yıkan Katrina'dan sonra alınan önlemlere rağmen, sigorta endüstrisi büyük bir bedel ödeyecek.

00:00 - 22/10/2008 Çarşamba
Güncelleme: 23:22 - 21/10/2008 Salı
Yeni Şafak
Kasırgalar sigortayı vurdu
Kasırgalar sigortayı vurdu

Sigortacı Gazetesi'nin mayıs sayısında, üç yıldır büyük bir kasırga görülmeyen Atlantik'te korkulan felaketin bu yıl yaşanacağı haberini vermiştik. Beklenen ağustos sonu Gustav ve eylül ayındaki Ike Kasırgalarıyla gerçekleşti ve kötü senaryoya göre bu kasırgaların sigorta endüstrisine faturasının, nispeten daha az zarar veren Hanna ile birlikte, 25 milyar dolara kadar çıkabileceği açıklandı. Kasırgaların en korkuncu olan Ike'tan önce Küba'da 224 bin kişi tahliye edildi. Haiti'te 58 kişi, ABD'de 28 kişi hayatını kaybederken, Teksas'ta 1 milyon kişi güvenlik sebebiyle iç bölgelere kaydırıldı. Meksika körfezinde petrol tesisleri zarar gördü. Standart&Poor's'un (S&P) açıklamasına göre Ike'ın neden olduğu sigortalı hasar 6 milyar dolarla 18 milyar dolar arasında değişebilir.

Swiss Re'nin açıklamasına göre, Karayipler ve Louisiana'yı vuran Gustav'ın sigortalı hasarının 4 ila 8 milyar dolar arasında olması bekleniyor. Risk Management Solutions (RMS) ise sigortalı hasarın 10 milyar dolara kadar çıkabileceğini ileri sürdü. Bu rakamın hükümetin sel sigortası kapsamı dışındaki 3 ile 7 milyar doları konut ve ticari sigortalı hasar.

HASAR, PRİM TOPLAMINA BEDEL

Bölgedeki kasırgaların tarihsel gelişimine bakıldığında Gustav en büyükleri arasında yer almasa da, iyimser tahminle 4 milyar dolarlık sigortalı masraf bile Louisina'daki afet sigortası primlerinin neredeyse tamamına denk geliyor. Körfezdeki bu hasarın reasürans piyasasına ise kayda değer bir etkisi olması beklenmiyor. Ancak reasürans faturası önümüzdeki birkaç ayda ortaya çıkacak. Fatura artsa da bedel reasürans şirketlerinin değil, daha çok sigorta şirketlerinde olacak. Çünkü son birkaç yıldır riski reasürans şirketlerinden çok sigorta şirketleri üstleniyor. Katastrofik olayların sıklığının artıp şiddetinin azaldığı yıllarda risk genelde bu şekilde üstleniliyor. Katrina'dan sonra bölgede çok büyük bir doğal afet son dört yıldır yaşanmıyor. En büyüğü olan Ike ve Gustav'ın bıraktığı toplam sigortalı hasarın 60 milyar dolar zarara yol açan Katrina'nın en kötü ihtimalle yarısı olacağı düşünülüyor. Tabi bunda alınan önlemlerin de etkisi büyük.



16 yıl önce