|

Katliamda Moğollar'ı aratmıyor

Moğol hanlarıyla Bush'un ortak özelliklerinden biri Bağdat'ta yaptıkları katliam. Moğollar da tıpkı Bush gibi Bağdat'ı kuşatıp, binlerce kişiyi acımasızca katledip, şehri yağmalamıştı.

Yeni Şafak
00:00 - 8/04/2003 Salı
Güncelleme: 16:52 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

ABD Başkanı Bush'un dünyayı tek merkezden idare etmeyi öngören doktrininin ikinci adımı olarak Irak'a saldırması, ünlü Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın seferlerini akıllara getirdi. Cengiz Han, 13. Yüzyıl'da dünyanın büyük bölümünü ele geçirmeyi başarmıştı. National Geographic dergisinin Nisan sayısında işlenen "Cengiz Han'ın Oğulları"nda, "Moğollar'ın Gizli Tarihi"adlı anonim esere göre, birçok efsaneye konu olan Cengiz Han'ın soyunun 'Bozkurt' ve eşinin de 'Güzel Maral' (Alageyik) olduğuna inanılıyordu.

Bush'un da aralarında bulunduğu Evangalistler ise, dünya egemenliğine dönük efsaneleri aratmayan inançlarıyla biliniyor. Cengiz Han'dan sonra da dünyayı kasıp kavurmaya devam eden Moğollar'ın 3. büyük hanı Güyük Han'ın, "Güneş'in doğduğu yerden battığı yere bütün imparatorluklar bize verilmiştir ve onların sahibi biziz" sözü, Başkan Bush'un, "Dünyanın neresinde olursa olsun terörizmle mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" mealindeki sözünü çağrıştırıyor.

Bağdat katliamı

Moğol hanlarıyla Bush'un ortak özelliklerinden biri, Bağdat'ta yaptıkları katliam. Moğollar da Bush yönetiminin yaptığını yaptı, Bağdat'ı kuşattı ve binlerce Bağdatlı'yı acımasızca katledip, şehrin kültürel değerlerinin yağmalanmasına sebep oldu. Tarihte Moğollar'ın iştahını kabartan Bağdat'ın zenginlikleri, şimdi ABD'li şahinlerin iştahını kabartırken, Cengiz Han'ın oğulları da, Bağdat'ı işgal etmeden önce Afganistan'da egemenlik kurmuşlardı. ABD ordusunun Bağdat kuşatmasında binlerce ton bomba yağdırdığı gibi, Moğollar da kenti ele geçirmeden önce mancınıklarla kentin üzerine gülle yağdırmışlardı.

HEDEFLERİ DE AYNI

Moğollar'ın bir diğer hedefi İran ve Suriye'nin, günümüzün ABD'li yöneticilerinin ana hedefleri arasında olması ise, 'tarih tekerrü mü ediyor?' sorusunu akla getiriyor. ABD'nin önemli rakipleri arasındaki Çin ve Rusya'nın, Moğollar'ın hüküm sürdüğü bölgeler arasında bulunması ve bu ülkelerin, ABD'nin Ortadoğu'yu işgal planlarına güçlü bir şekilde muhalefet etmeleri de tarihte yaşanan olaylar arasındaki ilginç benzerliklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Evangalistler'in dünya egemenliği özlemi

Bush'un da aralarında bulunduğu 'Evangalistler'in, Cengiz Han efsanelerini aratmayan inançlara sahip oldukları biliniyor. Cengiz Han'ın oğullarından Moğollar'ın 3. büyük hanı Güyük Han'ın "Güneş'in doğduğu yerden, battığı yere bütün imparatorluklar bize verilmiştir ve onların sahibi biziz" sözüne karşın, Bush'un "Dünyanın neresinde olursa olsun terörizmle mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" açıklaması, dünya egemenliğine olan özlemini ortaya koyuyor. Öte yandan, 13. Yüzyıl'da Avrupalılar, 'Moğol ordularını cehennemden gelen ordular' olarak tanımlanırken, bazı toplumlar da, ABD'yi 'Büyük Şeytan' olarak adlandırıyor. Moğollar'la ABD ordusunun bir diğer ortak özelliği de, her ikisinin de bazı kişiler tarafından 'Yecüc-Mecüc' olarak lanse edilmesi.

  • ZEKERİYA GÜLÜN, İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce