|

Kazan'dan sok acıklamalar

Adalet eski Bakanı Kazan, Sabancı ve Duyar'ı öldürtenlerin aynı odak olduğunu ifade ederek, "Olay, devler arasındaki ticari rekabetten kaynaklanıyor" dedi.

Bilal Çetin
00:00 - 17/02/1999 Çarşamba
Güncelleme: 18:26 - 6/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
 Kazan'dan sok acıklamalar
Kazan'dan sok acıklamalar

Ankara- Özdemir Sabancı'nın katil zanlısı Mustafa Duyar'ın Afyon Cezaevi'nde öldürülmesi gözleri yeniden Sabancı cinayetine çevirdi. Adalet eski Bakanı Şevket Kazan, Sabancı cinayetinin örtbas edildiğini belirterek, Sakıp Sabancı'nın bile cinayetin aydınlatılmasına yardımcı olmadığını iddia etti. Kazan, Duyar'ın Afyon Cezaevi'nde öldürülmesinin basit bir olay olmadığını belirtti. Kazan, "Özdemir Sabancı'nın öldürülmesine azmettiren ve kastedenler Duyar'ı öldürtenlerle aynı kişilerdir" dedi. Sakıp Sabancı'nın gözyaşı dökmekten öteye bir tepki göstermediğini söyleyen Kazan, "Özdemir Sabancı'nın öldürülmesi ticari rebaketten kaynaklanan bir olaydır. Bu ihtimal üzerinde mutlaka durmak gerekir" diye konuştu. Duyar'ın teslim olduğu dönemde kendisinin Adalet Bakanı olduğunu hatırlatan Kazan, "Sabancı cinayetinin aydınlatılması için bir perdenin aydınlatılması gerekiyor. Bu konuda bir desteğe ihtiyaç var. Ancak sayın Sakıp Sabancı bu konuda suskun kaldı. O perde aralandığı zaman Türkiye'deki Susurluk olayı da çözülecektir" dedi. Duyar'ın öldürülmesinin örtbas edilmemesi gerektiğini belirten Kazan, "Bu işi tezgahlayanlar Susurluk'un siyasi yönünü kapatıp dikkatleri başka yöne çekmek istiyorlar. Duyar'ın da öldürülmesi ekonomik rekabetin bir neticesidir" dedi.

Cezaevleri ıslah edilmeli

Mustafa Duyar'ın Afyon Cezaevi'nde öldürülmesi cezaevi gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Çete elamanlarının cezaevlerine silahtan cep telefonuna kadar her türlü eşyayı sokabildikleri, başka illerdeki cezaevlerindeki liderlerin verdikleri emirlerle çete elemanlarının isyanlar çıkardıkları bir kez daha ortaya çıktı.

Kazan, cezaevlerininin ıslah edilmesinin şart olduğunu söyledi. Kazan terör, adi ve çete suçlularının ayrı ayrı cezaevlerine konması gerektiğini belirtirken, aynı çetenin üyelerinin de farklı cezaevlerine konması gerektiğini kaydetti. Cezaevlerinin yol geçen hanı olduğunu hatırlatan Kazan "Duyar'ın öldürülmesinden sonra çete üyeleri cep telefonu ile televizyonlar canlı bağlantı yaptılar. Cezaevlerindeki güvenlik önlemleri yetersiz. Cezaevlerine dürüst insanların yönetici olarak atanması gerekiyor" dedi.


25 yıl önce