|

Keykubat’ın kayıp kitabesi bulundu

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın yaptırdığı burçların 94 yıldır yeri bilinmeyen kitabesinin, Kaleiçi’nde bir evin duvarında olduğu ortaya çıktı. Kitabeyi bulan araştırmacı Necmi Atik, “Bunlar varlığımızın tapuları” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/03/2018 جمعہ
Güncelleme: 00:40 - 9/03/2018 جمعہ
Yeni Şafak
Kitabeyi kayıp burçlar üzerinde araştırma yapan araştırmacı Necmi Atik buldu.
Kitabeyi kayıp burçlar üzerinde araştırma yapan araştırmacı Necmi Atik buldu.

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın kayıp kitabesi Antalya Kaleiçi’nde bir evin duvarında bulundu. Kaleiçi’nde 1220-1237 yıllarında yaptırılan ve 19 burçtan oluştuğu bilinen sur hattındaki, Selçuklu Sultanı Keykubat’ın 94 yıldır yeri bilinmeyen kitabesinin, aynı bölgede burçlara yaslanan iki katlı bir evin üst katındaki duvarda olduğu belirlendi.

ORİJİNAL HALDE

Kitabeyi kayıp burçlar üzerinde araştırma yapan araştırmacı Necmi Atik buldu. Atik, en son 1924 yılında varlığından haberdar olunan kitabenin 1,70 metre boyunda ve 1,20 metre genişliğinde olduğunu ifade etti. Atik, “Şu an bu kitabe evin ikinci katında koyulduğu yerde, burcun üzerinde orijinal haliyle duruyor" dedi.


VARLIĞIMZIN TESCİLİ

Araştırmacı Atik, “‘Kitabe, Alaaddin Keykubat devrine ait. Hicri 622, Miladi 1225 tarihlerine denk geliyor. Kitabe bir mermer taşa hak edilmiş. Aynı silsiledeki bütün kita-

belerin ortak vasıflarını taşıyor. Kitabeler, Selçuklu ve Osmanlı’nın Kaleiçi’ndeki varlıklarının tescilleridir. Bunlar bizim buradaki varlığımızın tapularıdır. Antalya’nın tarihi bu tür kitabeler ya da bu tür yazıtlarla tekrar yazılacaktır” şeklinde konuştu.

SELÇUKLU SÜLÜSÜ

Daha önce 10 yıl Antalya’da Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeliği yapan Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir de Selçuklu sülüsü yazı karakterinde yazılan kitabenin, beş satır olarak istif edildiğini söyledi. Şimşir, “Kitabenin bulunduğu yapının eğer tescili yoksa Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilmesi gerekir. Ayrıca eserin bulunduğu yapının kamu eline geçmesi için kamulaştırılması faydalıdır” dedi.

  • El-minnetü lillahi...
  • Keykubat’ın, “el- minnetü lillahi” diye başlayan kitabesinde şu ifadeler yer alıyor: “Minnet ancak Allah’adır. Bu imaret, said (huzurlu) ve şehîd Keyhusrev’in oğlu, muazzam sultan, en büyük şahlar şah, karanın ve iki denizin sultanı, din ve dünyanın yücelticisi, fetihlerin babası Keykubad -Allah onun sultanlığını daim kılsın- devleti zamanında h.622/m.1225 senesinde tamamlandı.”
#Alaaddin Keykubat
#Selçuklu
#Kitabe
6 سال واپس