|

Kılıçdaroğlu'na saldıranlar: HTS kayıtları ve WhatsApp konuşmaları incelenecek

Çubuk'taki şehit cenazesinde saldırıya uğrayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na yönelik provokasyona karışan isimler hakkında gözaltı işlemleri başladı. Emniyet güçlerinin olaya doğrudan ya da dolaylı bir şekilde karışan herkes hakkında mutlaka işlem yapacağı kaydedildi. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre 'terör ve organize provokasyon' soruşturması kapsamında yürütülen süreçte, gözaltına alınan isimlerin HTS kayıtları, olay gününden önce ve olay esnasındaki WhatsApp görüşmeleri, SMS geçmişleri ve daha önceki dönemlere ilişkin sosyal medya paylaşımları detaylıca araştırılacak.

Sertaç Aksan
11:20 - 22/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 15:42 - 22/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Kılıçdaroğlu'na saldıranların sosyal medya hesapları ve cep telefonları da incelenecek.
Kılıçdaroğlu'na saldıranların sosyal medya hesapları ve cep telefonları da incelenecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PKK'lılarla çıkan çatışmada hayatını kaybeden sözleşmeli piyade er Yener Kırıkcı'nın Ankara'nın Çubuk ilçesindeki Akkuzu mahallesinde düzenlenen cenaze töreninde bir grubun saldırısına uğramıştı.

Olayın ilk anından bu yana gerek siyasilerin gerek emniyet güçlerinin üzerinden birleştiği 'Dahli olan herkes yakalanarak adalete eslim edilecek' yaklaşımının ardından ilk adımlar atıldı.

Kılıçdaroğlu’na yumruk attığı görüntülere yansıyan isimlerden biri de Osman Sarıgün'dü. Söz konusu şahıl polis operasyonuyla Çubuk'a yaklaşık 190 kilometre uzaklıkta, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yakalanıp, gözaltına alındı ve ardından Çubuk Adliyesi'ne getirildi.


Cep telefonları en ince ayrıntısına kadar incelenecek

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre olayla ilgili ilk etapta 11 kişi gözaltına alındı ve işlemler için emniyete getirildi.

Güvenlik güçlerinin Çubuk'taki cenaze öncesinde sosyal medya üzerinden yapılan bazı paylaşımların üzerinde durduğu, gözaltına alınan isimler cep telefonu sinyallerine dair son 4 günlük periyotun incelendiği de edinilen bilgiler arasında.

HTS kayıtları ve WhatsApp konuşmalarında iz sürülüyor

Öte yandan Ankara Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından Kılıçdaroğlu'na yumruk atan Osman Sarıgün başta olmak üzere gözaltındaki isimlerin cep telefonuna yönelik çalışmalar sürdürdüğü kaydedildi.


Soruşturma kapsamında söz konusu isimlerin WhatsApp ve Facebook gibi programlar üzerinden gerçekleştirdikleri görüşmelerin detaylıca incelendiği, özellikle olay sırasında şahısların birbiriyle ya da farklı kişilerle görüşüp görüşmediği konusunun netleştirilmeye çalışıldığı öğrenildi.


Sosyal medya hesapları mercek altında

Kılıçdaroğlu'na saldıran isimlerle ilgili yapılan soruşturma sürecinde 'sosyal medya' için de bir ekibin ayrıca çalıştığı kaydedildi. Bu ekibin, gözaltına alınan isimlerin şehit cenazesi öncesinde, sırasında ve sonrasında sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımların tek tek incelendiği, bazı kişiler hakkında ayrıca 'halkı suç işlemeye tahrik' suçuyla soruşturma yürüttüğü elde edilen bilgiler arasında.

Olayın ardından siyasilerin verdiği tepkiler

Olayın ardından siyasetin bütün kesiminden sert tepki geldi. Mesajlarda sağduyu ve birliğin önemine vurgu yapıldı. Saldırıyı kınayan siyasetçiler provokasyon uyarısı yaptı.

  • Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Şiddet demokratik bir hak arama ve tepki yöntemi olamaz. Kimsenin hukukun dışına çıkmasına müsaade edilmeyecektir. Gerekli hukuki süreç başlatılmıştır.
  • TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Bunu yapanların bir provokasyon içerisinde olduklarını düşünüyorum. Arkasındaki planlamanın da ortaya çıkarılması gerektiği kanaatindeyim.
  • MHP Lideri Devlet Bahçeli: Bu olaydan memnuniyet duymak mümkün değil. Çok yönlü inceleme yapılmalı, köy halkı tek tek dinlenmeli. Kendisi de nereye nasıl gideceğini araştırmalı, parti yöneticileriyle görüş alışverişinde bulunmalıdır. Siz yüzde 9 oy aldığınız yere şehit cenazesine gitmeyi düşünüyorsunuz. Ama orada karşılaşacağınız bir olayı neyle izah edeceksiniz.
  • Binali Yıldırım: Birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyacımız var. Biz hep birlikte Türkiye’yiz. Gün ayrışma günü değil, teröre karşı birlik olma günüdür.
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Bir şehit cenazemizde böyle bir olayın kabul edilmesi elbette mümkün değildir. Geçmiş olsun.
  • Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Kılıçdaroğlu’na yönelik menfur saldırıyı kınıyor, geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şiddetin demokratik siyasete gölge düşürmesine izin vermeyeceğiz.
  • AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Hukuk dışına çıkmaya kimsenin hakkı yoktur. Şiddet bir hak arama ya da protesto yolu değildir. Sorumlular açığa çıkarılacak ve gereken yasal işlem yapılacaktır.
  • AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Teröre karşı dik duruşumuzun yanında sağduyulu ve vakur tavrımızı da her koşulda korumalıyız.

#CHP
#Kemal Kılıçdaroğlu
#Saldırı
5 yıl önce