|

Kılıçdaroğlu''nun PM listesi delindi

CHP Parti Meclisi seçiminde Kılıçdaroğlu''na rağmen 4 isim seçilmeyi başardı. Manisa Milletvekili Özgür Özel, eski Bakan Fikri Sağlar, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ve İstanbul eski İl Başkanı Ali Özcan PM''ye liste dışı giren isimler oldu. Kılıçdaroğlu''nun Dışilişkiler''i emanet etmeyi planladığı Büyükelçi Özçelik ise seçilemedi

Osman Özgan
00:00 - 8/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:44 - 7/09/2014 Pazar
Yeni Şafak
Kılıçdaroğlu''nun PM listesi delindi
Kılıçdaroğlu''nun PM listesi delindi

CHP''nin 18. Olağanüstü Kurultayı''nda Parti Meclisi (PM) seçimlerinde en fazla oyu 665 ile İstanbul Milletvekili İhsan Özkes alırken, Kılıçdaroğlu''nun PM listesini 4 isim deldi. Manisa Milletvekili Özgür Özel, eski Bakan Fikri Sağlar, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ve İstanbul eski İl Başkanı Ali Özcan PM''ye liste dışı giren isimler oldu.

ANAHTAR LİSTEDE BÜYÜK FİRE

Kılıçdaroğlu''nun anahtar listesinde yer alan Saliha Sera Kadıgil, Murat Özçelik, Erdoğan Toprak, Zeki Eker ise PM''ye giremedi. Hem Kemal Kılıçdaoğlu hem de Muharrem İnce tarafından aday gösterilen Tuncay Özkan ise 605 oy alarak Parti Meclisi''nde yer aldı.

Partiye yeni katılan Mehmet Bekaroğlu ise, ''cinsiyet kotası''ndan yararlanacak. Kılıçdaroğlu, BYKP''ye gösterdiği adaylar sayesinde Bekaroğlu''nun çizik yiyerek PM dışı kalmasını engellemiş oldu.

474 İSİM BAŞVURU YAPTI

CHP''de başkanlık yarışını Kemal Kılıçdaroğlu''nun kazanmasının ardından önceki gün de Parti Meclisi için kıran kırana yarış yaşandı. 474 ismin PM için gerçekleştirdiği yarışta, kesin olmayan sonuçlara göre, bin 218 delegeden bin 121''i oy kullandı, bunlardan 976''sı geçerli sayıldı. Parti Meclisi''ne yer alacak 52 kişi yapılan oylamayla belirlenirken, 60 kişilik Parti Meclisi listesindeki 8 isim de Bilim Yönetim ve Kültür Platformu''ndan seçilecek.

EN YÜKSEK OYU ÖZKES ALDI

İhsan Özkes, PM''ye en çok oyu alarak giren isim oldu. İmam Hatip mezunu Özkes, çeşitli illerde müftülük yaptıktan sonra siyasete atıldı. 2011''de CHP''den milletvekili oldu. Son yerel seçimlerde Üsküdar Belediye Başkan adayı olmuş ancak kazanamamıştı.

PARTİDE 4 İSİM LİSTEYİ DELDİ

Kılıçdaroğlu''nun PM listesini 4 isim deldi. Manisa Milletvekili Özgür Özel, eski bakan Fikri Sağlar, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ve İstanbul eski İl Başkanı Ali Özcan PM''ye liste dışı giren isimler oldu. Listede en az oy alan isim olan Ali Özcan, 334 oyla PM''ye liste dışından girmeyi başardı.

KILIÇDAROĞLU VE İNCE''NİN ORTAK ADAYI ÖZKAN PM''DE

Parti Meclisi seçimlerinde dikkat çeken durumlardan birisi de Tuncay Özkan''ın hem Kemal Kılıçdaroğlu hem de Muharrem İnce''nin aday göstermesi oldu. Özkan, 605 oy alarak PM''ye dördüncü sıradan girdi.

KOTA BİLMECESİ KAFA KARIŞTIRDI

CHP Kurultayı''nda Parti Meclisi seçimlerinin hemen ardından ''cinsiyet ve gençlik kotası'' bilmecesi yaşanmaya başladı. En fazla oy alan 52 isim arasında cinsiyet ve gençlik kotası gözetilecek. CHP tüzüğünde, ''her iki cinsiyetten en az yüzde otuz üç oranında üye bulunur'' ibaresi yer alıyor. Eğer bu oranın tutturulaması durumunda, yedek üyeler arasından yeni isimler PM''ye girecek. Çankaya Seçim Kurulu''nun, kesin sonuçları bugün açıklaması bekleniyor.

Oran, Keskin ve Onur bu kez aday olmadı

Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Adnan Keskin, PM''ye aday olmadı. Keskin, daha önce yaptığı açıklamada, kurultayda hiçbir göreve talip olmadığını açıklamıştı. Aday olmayanlar konusunda bir başka öne çıkan isim ise Umut Oran oldu. Oran da yaptığı açıklamada PM''ye aday olmayacağını duyurmuştu. Yine milletvekillerinden Melda Onur da PM için aday olmadı.

Dış politikası sahipsiz kaldı

Kılıçdaroğlu''nun ''Birlik ve Kardeşlik Listesi'' başlığıyla dağıtılan anahtar listesinde mevcut iki genel başkan yardımcısına yer vermedi. Diğer genel başkan yardımcıları listede yer bulurken, Emrehan Halıcı ile Faruk Loğoğlu listede yer almadı. Kılıçdaroğlu tarafından listeye alınan ve PM''ye seçilmesi halinde Dışilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olması beklenen ilk Kamu Güvenliği Müsteşarı Büyükelçi Murat Özçelik, 324 oyla 53. sırada yer aldı ve PM''ye seçilemedi.

FARUK LOĞOĞLU''NU SİLDİ

Loğoğlu''nun yanı sıra eski büyükelçi Osman Korutürk''ü de PM listesine almayan Kılıçdaroğlu, Özçelik''in seçilememesi nedeniyle dışilişkilerde MYK''ya kimi alacağı merak konusu oldu. Kılıçdaroğlu''nun istesinde bulunan Saliha Sera Kadıgil ile eski milletvekili Zeki Eker PM''ye giremeyen isimler arasında yer aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP adına çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu''nun yanında yer alan Erdoğan Toprak''ın en çok çizilen ve seçilemeyenler arasında olması dikkat çekti.

ERDOĞAN TOPRAK SEÇİLEMEDİ

Toprak, böylece listede yer alan genel başkan yardımcılarının arasından seçilemeyen tek isim oldu. CHP''nin en etkili isimlerinden olan Genel Sekreter Gürsel Tekin''in 338 oyla PM''ye seçilmesi dikkat çekti. Liste dışından PM''ye giren Özgür Özel ve Fikri Sağlar, 38. sırada giren Tekin''den daha fazla oy aldı.

Bekaroğlu cinsiyet kotasından

60 kişilik Parti Meclisi listesindeki 8 isim, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu''ndan (BKYP) seçiliyor. Kılıçdaroğlu tarafından BKYP için gösterilen 8 isim, böylece Parti Meclisi''ne girecek. BKYP''de en az oyu alan partinin yeni yüzü Mehmet Bekaroğlu, Kılıçdaroğlu''nun taktiğiyle PM''ye girebilecek. En az oy almasına rağmen PM''ye girmeyi garantileyen Bekaroğlu, ''cinsiyet kotası''ndan yararlanacak ve Kılıçdaroğlu sayesinde çizik yemekten kurtulacak.

En az 3 erkek şartı var

CHP tüzüğünün 61. maddesi, parti organlarında yüzde 33 cinsiyet kotası öngörüyor. Bu madde nedeniyle 8 kişilik BYKP''de en az 3 erkek olması gerekiyor. BYKP seçim sonuçları ise şu şekilde: ''Gaye Usluer 876, Ayşe Gülsün Bilgehan 797, Selin Sayek Böke 783, Seyhan Erdoğdu 738, Elfin Tataroğlu 695, Burhan Şenatalar 691, Ayşe Nilden Postalcı 683, Emel Yıldırım 667, Sencer Ayata 624, Ayşe Eser Danışoğlu 616, Ayşin Tektaş Keskin 547, Mehmet Bekaroğlu 507.''

Hürriyet''ten CHP''ye transfer

PM listesinin yeni yüzleri Hürriyet Gazetesi''nin eski Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Ergenekon davasında tutuklu kaldıktan sonra serbest kalan Tuncay Özkan, Sivas olayları sırasında hayatını kaybeden Metin Altıok''un kızı Zeynep Altıok ile ABF Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi derneklerinde yöneticilik yapan Cemal Canpolat ve Madımak davasının avukatı Şenal Sarıhan oldu. Kadir Gökmen Öğüt, Engin Özkoç, Mehmet Ali Susam, İdris Yıldız, Gürkut Acar da parti meclisinin yeni yüzleri oldu.


10 yıl önce